imagesCAVYHXYJGrupurile financiare prezente pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est si-ar putea reevalua strategiile pentru aceasta regiune in urma nationalizarii Hypo Group Alpe Adria, insa schimbarile importante vor veni de la investitorii care nu au suficienta forta pentru a salva subsidiarele. „Consideram ca mai multi participanti la piata si-ar putea schimba rationamentul strategic pentru operatiunile din ECE (Europa Centrala si de Est, n.r.) in 2010. in timp ce marii investitori isi vor mentine operatiunile, operand doar ajustari minore de portofoliu, cei cu afaceri mai restranse ar putea pune in discutie retragerea din regiune, in contextul dificultatilor economice si constrangerilor anticipate in dinamica de crestere”, a declarat Michael Steinbarth, director la Fitch Financial Institutions, intr-un comunicat al agentiei de rating.

Fitch considera ca evenimentele care au condus la nationalizarea Hypo Group Alpe Adria (HGAA) pot reprezenta genul de incident neasteptat care sa zguduie din nou, in acest an, increderea investitorilor in pietele emergente din estul Europei.

Totusi, agentia de rating noteaza ca nationalizarea bancii de catre Austria reprezinta o demonstratie clara ca riscurile de contagiune intre sistemele financiare din regiune pot fi izolate eficient.

Investitorii institutionali si participantii la piata s-au intrebat daca acordul actionarilor Hypo de a-si vinde participatiile catre guvernul Austriei pentru suma simbolica de un euro, acceptand practic nationalizarea bancii, ar putea declansa o modificare generala a atitudinii grupurilor bancare active in ECE fata de sustinerea subsidiarelor.

„Evenimentele din cazul HGAA aduc din nou in discutie disponibilitatea si capacitatea grupurilor-mama care opereaza in regiune de a sprijini bancile subsidiare. Este clar, in urma cazului HGAA, ca sustinerea directa dni partea bancilor-mama nu poate fi considerata intotdeauna un lucru sigur in eventualitatea unei situatii dificile, in special in cazul acelor grupuri financiare care nu au neaparat forta necesara”, se arata in comunicatul Fitch.

In plus, sprijinul acordat pana acum grupurilor bancare de guvernele vest-europene ar putea ajunge la limita odata ce consecintele economice ale crizei globale impun un raspuns fiscal adecvat in 2010 si in anii ce vor urma, anticipeaza agentia de rating.

Totodata, finalizarea procedurilor de ajutor de stat convenite cu Comisia Europeana in cazul unor mari grupuri financiare ar putea conduce la obligativitatea acestora de a-si reduce portofoliile pentru a elimina din riscuri, punand astfel in pericol activele din ECE si disponibilitatea bancilor-mama de a acorda sprijinul necesar subsidiarelor, subliniaza analistii Fitch.

Insa probabilitatea ca bancile-mama sa permita falimentul subsidiarelor din Europa Centrala si de Est este redusa, din moment ce grupurile financiare acorda o importanta strategica deosebita operatiunilor din regiune, in special in cazul statelor membre ale Uniunii Europene.

Riscul ca o banca-mama sa-si retraga sprijinul pentru o subsidiara est-europeana s-ar manifesta numai daca aceasta divizie ar deveni mai putin importanta strategic, in special in cazul in care un grup financiar s-a regasi intr-o situatie exceptional de dificila si ar supravietui numai datorita ajutorului primit de la guvernul tarii de origine, concluzioneaza Fitch.

Hypo Group Alpe Adria a fost nationalizata in decembrie de Austria pentru a se evita falimentul bancii. Actionarul majoritar al HGAA era Bayerische Landesbank (BayernLB), grup financiar controlat de landul german Bavaria.

Desi BayernLB a avut o atitudine favorabila fata de HGAA in ultimii ani si a intervenit de mai multe ori in sprijinul subsidiarei austriece, grupul a decis sa nu participe la majorarea substantiala de capital ceruta de Hypo anul trecut pentru a supravietui, aratand ca institutia are probleme legate de calitatea activelor. Totodata, Comisia Europeana facea presiuni asupra BayernLB sa-si reduca portofoliul de active, in cadrul procedurilor de ajutor de stat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here