Lira turceasca s-a apreciat luni in raport cu dolarul american, pe masura ce guvernul turc a reluat controlul asupra tarii, dupa esuarea tentativei de lovitura de stat, calmand ingrijorarile investitorilor fata de incertitudinea politica si riscurile geopolitice, transmite Reuters.

Luni, pe pietele asiatice, lira turceasca s-a apreciat cu 2,1%, pana la 2,9575 dolari, dupa ce vineri a inregistrat o cadere de aproape 5%, cea mai mare cadere inregistrata intr-o singura zi de moneda turceasca dupa luna octombrie 2008. Autoritatile turce au arestat aproximativ 3.000 de persoane suspectate ca au participat la o tentativa de lovitura de stat destinata inlaturarii de la putere a presedintelui Recep Tayyip Erdogan, informeaza Agerpres.

in paralel cu aprecierea lirei, yenul japonez s-a depreciat cu 0,4% in raport cu dolarul american, pana la 105,35 yeni, si cu 0,8% in raport cu moneda euro, care era cotata la 116,61 yeni.
Moneda japoneza este considerata o valoare de refugiu de catre investitori in perioade de turbulente, astfel ca yenul are tendinta de a se aprecia in perioadele de stres si se depreciaza cand apetitul de risc al investitorilor se imbunatateste.

„Faptul ca tentativa de lovitura de stat a esuat este unul dintre motive. Se pare ca presedintele Recep Tayyip Erdogan a redobandit controlul, ceea ce a calmat o mare parte din ingrijorari”, a declarat Khoon Goh, analist la ANZ Bank in Singapore.

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a apreciat, luni, ca impactul tentativei de lovitura de stat asupra economiei Turciei va fi unul temporar, avand in vedere ca fundamentele macroeconomice sunt solide, iar guvernul isi va concentra atentia supra derularii de reforme structurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here