Declaratia secretarului Trezoreriei de la Londra, Philip Hammond, potrivit careia acesta va lupta ca firmele de servicii financiare din Marea Britanie sa isi pastreze accesul la piata unica din Uniunea Europeana, este rezonabila, a apreciat, joi, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, transmite Reuters.

Acesta a adaugat ca va discuta la telefon cu Hammond, care a fost numit aseara ministru de Finante de catre premierul Theresa May. Schaeuble a dat asigurari ca liderii G20 (grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente) sunt determinati sa tina sub control efectele negative ale Brexitului, anunta Agerpres.

La un eveniment organizat marti seara de Asociatia Bancherilor Britanici, Philip Hammond a apreciat ca serviciile financiare au fost cea mai afectata industrie de turbulentele politice provocate de Brexit, dupa ce luna trecuta britanicii au votat pentru iesirea din UE.

„Accesul la piata unica este de o importanta cruciala pentru aceasta industrie”, a declarat Philip Hammond, potrivit unor surse care au participat la evenimentul organizat la Londra.

Sursele au adaugat ca Hammond ar fi declarat ca exista riscul ca industria bancara sa se mute in alt oras din Europa, dar a apreciat ca acest lucru ar fi dificil.

In prezent, bancile cu sediul in Marea Britanie pot oferi gratuit servicii in UE pe baza unui sistem de tip „pasaport”, considerat drept cea mai importanta caracteristica a pietei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Insa, acest lucru este pus sub semnul intrebarii dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.

Peste 40% din tranzactiile valutare globale se desfasoara la Londra. Politicienii si directorii se lauda ca in City of London se tranzactioneaza mai multi dolari decat in New York si mai multi euro decat in toata Uniunea Europeana.

Alte centre financiare importante ravnesc la pozitia Londrei. Participantii la un sondaj realizat in randul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzactionare pentru pietele valutare, sustin ca orasul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar in cazul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, urmat de Paris, New York si Dublin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here