Exista companii romanesti de stat listate la bursa care nu stiu cum sa foloseasca banii astfel obtinuti si nu au proiecte care sa le permita sa valorifice aceste sume de bani, a declarat, luni, Ionut Simion, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), intr-o intalnire cu presa, anunta Agerpres.

„Piata de capital poate fi o sursa alternativa pentru atragerea de capital in Romania. Daca Romania ar reusi sa fie considerata o piata emergenta pentru fondurile de investitii, noi am putea sa atragem in mod implicit mult mai multi bani care sa ne permita sa-i punem in economie”, a spus el.

Simion a admis ca problema majora pentru companiile romanesti de stat este lipsa proiectelor in care sa fie valorificate sumele obtinute din listare.

„Problema majora cu care ne confruntam este ca avem companii romanesti de stat care se privatizeaza sau isi listeaza o parte din participatiile pe care le au si nu stiu ce sa faca cu banii. Au bani pe care i-au strans dar le lipsesc proiectele care sa le permite sa valorifice si sa genereze plus valoarea pe care toti ne-o dorim”, a subliniat presedintele AmCham.

Pana acum au fost listate la bursa companii romanesti de stat precum Electrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transelectrica si Transgaz, iar statul si-a planificat privatizarea pe piata de capital a Hidroelectrica, atunci cand conditiile de piata vor permite acest lucru.

La randul sau, Cristian Agalopol, membru al Consiliului Director al AmCham, a precizat ca piata de capital este unul dintre domeniile unde Romania ar trebui sa capitalizeze in viitorul imediat, pentru a reusi sa faca din piata de capital o sursa alternativa de finantare a economiei Romanesti.

„La ora actuala, gradul de finantare a economiei romanesti prin piata de capital este probabil cel mai mic din Europa si nu se poate vorbi de o dezvoltare pe termen lung a economiei, de un suport pe care Guvernul, indiferent de culoarea politica, doreste sa-l ofere economiei romanesti si companiilor locale fara a lua in calcul si posibilitatea de finantare prin piata de capital”, a aratat el.

AmCham reuneste peste 400 de companii cu investitii de cel putin 20 de miliarde de dolari si 250.000 de locuri de munca in total, reprezentand 24% din PIB-ul Romaniei. Din cele 400 de companii, 37% sunt cu capital social romanesc, 28% companii americane si 26% companii europene. Totodata, 55% dintre companii sunt multinationale, 37% sunt IMM-uri, iar 8% reprezinta organizatii non-profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here