Guenther Oettinger, comisarul european pentru economie si societatea digitala, face presiuni pentru adoptarea unor masuri impotriva Spaniei si Portugaliei pe motiv ca aceste state nu si-au indeplinit tintele bugetare, argumentand ca Bruxelles-ul trebuie sa actioneze pentru a-si mentine credibilitatea, transmite AP.

Statele membre UE sunt obligate sa mentina deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB si, de asemenea, sa limiteze datoria publica sub pragul de 60% din PIB. Daca limitele prevazute de legislatia UE sunt depasite, Comisia Europeana si ministrii de Finante din UE stabilesc tinte si termene limita pentru corectarea dezechilibrelor, in cadrul procedurii de deficit excesiv. Statele pot fi amendate cu pana la 0,2% din PIB-ul lor daca nu reusesc sa implementeze masuri pentru a indeplini tintele de deficit dar pana acum nicio tara nu a fost amendata, anunta Agerpres.

In mai, Comisia Europeana s-a abtinut de la impunerea amenzilor imediat, anuntand ca va revizui situatia in iulie.

Luni, germanul Guenther Oettinger a declarat pentru publicatia Bild: „Daca Comisia Europeana vrea sa-si mentina credibilitatea privind reglementarile bugetare, trebuie sa aprobam sanctiuni impotriva Spaniei si Portugaliei”.

In 2015, deficitul Spaniei s-a situat la 5,1% din PIB, mult peste tinta de 4,2% negociata cu partenerii din UE, conform planului care prevedea reducerea graduala a deficitului, pana la un nivel de sub 3% din PIB.

De asemenea, Portugalia a raportat in 2015 un deficit de 4,4% din PIB, fata de un obiectiv de sub 3% din PIB negociat cu partenerii din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here