Trei sferturi din medici lucreaza incontinuu mai mult de 24 de ore, iar 30% ajung sa depaseasca o durata de munca legata chiar si de 33 de ore, se arata intr-un studiu privind garzile medicilor, realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea”, la comanda Federatiei Sindicale „Solidaritatea Sanitara”.

Pana la acest moment au raspuns la chestionar 1.032 de medici, potrivit unui comunicat al Federatiei, remis, sambata, AGERPRES.

„Demersul a fost initiat in contextul in care Ministerul Sanatatii a refuzat in mod sistematic modificarea Regulamentului de garzi in sensul respectarii legislatiei muncii, toti ministrii dovedindu-se pana acum indiferenti atat la argumentele juridice cat si la dovezile stiintifice prezentate de Federatia „Solidaritatea Sanitara”. in conditiile in care datele arata ca situatia este in continua agravare, este evident ca lipsa deschiderii la dialog a ministrului Sanatatii, Vlad Vasile Voiculescu, fata de Federatia „Solidaritatea Sanitara” (organizatie reprezentativa la nivelul sectorului Sanatate) dauneaza atat medicilor cat si pacientilor”, se arata in comunicat.

Din prelucrarea primara a raspunsurilor, a rezultat ca media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore. 78% dintre medici au muncit incontinuu mai mult de 24 de ore, iar 30% dintre respondenti au muncit incontinuu mai mult de 33 de ore.

Medicii lucreaza in medie pe saptamana 63 de ore (incluzand orele de garda), adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale, iar 33,7% dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana.

Totodata, 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseala datorita actualului program de garzi, aceasta riscand sa afecteze implicit si calitatea serviciilor medicale. Circa 32% dintre medici au indicat faptul ca actuala forma de organizarea a garzilor are un impact negativ direct asupra calitatii serviciilor medicale (21,5% dintre respondenti indicand ca efect cresterea riscului de erori profesionale pe fondul oboselii accentuate).

„Avand in vedere faptul ca Federatia „Solidaritatea Sanitara” a reusit sa faca un prim pas inspre normalizarea situatiei timpului de lucru al medicilor in cadrul negocierilor cu Ministerul Muncii, ministrul Dragos Paslaru acceptand introducerea in OUG nr. 20/2016 a obligativitatii incheierii unui contract individual de munca (CIM) separat pentru garzile suplimentare programului normal de lucru (eliminand astfel obligativitatea medicilor de a face toate garzile suplimentare), in acest moment modificarea in mod corespunzator a Regulamentului de garzi, conform propunerilor noastre, are caracter urgent”, mai spun reprezentantii sindicatelor.

Potrivit acestora, in situatia in care Ministerul Sanatatii refuza in continuare negocierile privind reasezarea programului de lucru al medicilor in limitele legii si plata adecvata a drepturilor salariale aferente garzilor, exista riscul ca, incepand cu luna august, 41% dintre medici sa refuze incheierea CIM-urilor pentru garzile suplimentare programului normal de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here