Creditorii Ucrainei, inclusiv fondul Franklin Templeton, au propus un plan de restructurare a datoriilor tarii care include prelungirea termenelor de rambursare cu pana la 10 ani si reducerea dobanzilor cu circa 500 de milioane de dolari, potrivit unei persoane aproapiate situatiei, informeaza Mediafax.

Oferta, facuta pe 9 mai de un grup care detine obligatiuni ale Ucrainei in valoare de aproximativ 8,9 miliarde de dolari, implica amortizarea obligatiunilor pe o perioada de sapte ani, incepand din 2019, potrivit unei persoane aproapiate discutiilor, relateaza Bloomberg.

Grupul de creditori sustine ca planul respecta toate obiectivele programului Ucrainei cu FMI, de 17,5 miliarde de dolari, a spus sursa.

Ministrul ucrainean de Finante Natalie Jaresko a declarat saptamana trecuta ca este necesar ca creditorii sa accepte pierderi de circa 20 de miliarde de dolari de pe urma obligatiunilor detinute. Creditorii considera insa ca insistenta pentru restructurarea datoriilor prin „haircut” (reducerea valorii acestora) este arbitrara si motivata politic, potrivit sursei.

Diferentele de opinie dintre cele doua parti scot in evidenta dificultatile Ucrainei de a arata FMI ca a realizat suficiente progrese in negocierile de restructurare a datoriilor, pana la jumatatea lunii iunie, pentru a putea primi urmatoarea transa de ajutor.

De asemenea, creste probabilitatea ca cele doua parti sa aiba probleme sa ajunga la un compromis inainte de scandenta din 23 septembrie a unor obligatiuni in valoare de 500 de milioane de dolari, cu o dobanda de 6,875%.

Alte obligatiuni aflate in discutie, in valoare de 2,6 miliarde de dolari, ajung la maturitate in iulie 2017 si sunt tranzactionate in prezent la un nivel de 46,66 centi pentru un dolar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here