Economia Elvetiei s-a contractat in primul trimestru pentru prima oara in ultimii patru ani si jumatate, cu 0,2% fata de trimestrul anterior, din cauza aprecierii francului care a afectat cererea din strainatate pentru produsele farmaceutice si echipamentele fabricate in tara, informeaza Mediafax.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, PIB-ul Elvetiei a crescut cu 1,1%, potrivit datelor Departamentului Federal pentru Afaceri Economice, Educatie si Cercetare, relateaza MarketWatch.

Datele sunt sub asteptarile analistilor, care anticipau pentru primul trimestru o contractie de 0,1% fata de trimestrul precedent si o crestere de 1,6% raportat la intervalul similar din 2014.

Analistii au anticipat ca economia elvetiana se va contracta, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a eliminat in ianuarie, dupa trei ani si jumatate, limita de apreciere a francului, de 1,2 unitati pentru un euro. in urma eliminarii acestui prag, francul s-a apreciat cu circa 12%.

Zona euro este principalul partener comercial al Elvetiei.

Cursul actual al francului este de circa 1,0350 unitati pentru un euro, fata de 1,2020 la inceputul acestui an, iar in aceste conditii nu este exclus ca economia sa continue sa se contracte in trimestrul al doilea, considera Eric Scheidegger, seful Directoratului pentru Politica Economica din Elvetia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here