Lupta anticoruptie a devenit o preocupare principala a autoritatilor romane in ultimul an, incurajand astfel dezvoltarea economiei si crearea unui mediu sanatos pentru companiile din Romania. Venind in sprijinul acestei initiative, Neil McGregor, Managing Partner din cadrul McGregor & Partners, asigura suport companiilor care intra sub incindenta Legii anti-mita (“anti-bribery”) din Marea Britanie (adoptata in 2010).

in decembrie 2014 Guvernul Marii Britanii a publicat un plan national anticoruptie, ce includea o referinta speciala cu privire la eradicarea coruptiei in alte tari. De asemenea, anunta faptul ca Politia Metropolitana Londra a primit fonduri europene pentru infiintarea EU Foreign Bribery Taskforce. Aceste masuri vor avea ca rezultat dezvoltarea si consolidarea cooperarii autoritatilor din tarile Uniunii Europene, influentand implicit afacerile dezoltate in Romania. Astfel, companiile sunt incurajate sa preintampine orice probleme prin evaluarea riscului, implementarea unor proceduri specifice si participarea la traininguri de specialitate. “Companiile care vor dezvolta afaceri in Marea Britanie, inclusiv cele straine, au acum obligatia de a initia masuri de prevenire a coruptiei la nivelul <asociatilor>. Companiile si persoanele din Romania pot fi <asociati> ai firmelor din UK. Iar daca nu fac dovada implementarii unor masuri si proceduri corespunzatoare prevenirii coruptiei, consecintele generate de ceea ce se intampla in Romania asupra acelor companii care au prezenta si in UK ar putea fi ingrijoratoare.”, explica Neil McGregor.

in acest sens Neil McGregor a sustinut o serie de prezentari menite de a explica importanta implementarii acestor masuri de siguranta, precum si a constientizarii modului in care companiile pot deveni responsabile pentru actiunile angajatilor sau subcontractorilor sai. De asemenea, aceste informatii pot oferi companiilor un avantaj strategic important in piata prin cunoasterea regulilor ce li se aplica, atat lor, cat si competitorilor acestora.

Astfel, pe 27 aprilie 2015, Neil McGregor a participat ca vorbitor in cadrul conferintei pe tema “Integritatea in afaceri in Romania: Provocari, bune practici si perspective”, organizat de Ministerul Justitiei, Cancelaria Primului-ministru si OECD, in parteneriat cu Deloitte, Camera de Comert Americana din Romania, Centrul Roman de Politici Europene, Camera de Comert Romano-Britanica, Ernst and Young Romania si altii.

A urmat apoi seminarul din 5 mai 2015, organizat de Camera de Comert Americana din Romania (AmCham), cu tema: “Informatii utile pentru mediul de afaceri – si propuneri pentru siguranta – in lupta impotriva mitei si coruptiei din Romania”. Neil McGregor a explicat reprezentantilor mediului de afaceri prezenti la acest eveniment de ce Actul Anti-mita din Marea Britanie din 2010 este aplicabil si in Romania, intr-o anumita masura, avandu-l ca partener de panel pe Mario Tariche, FBI Legal Attache Bucuresti, Ambasada S.U.A., care a detaliat acelasi subiect, dar din perspectiva Actului anti-coruptie American (FCPA). “Mita si coruptia sunt declarate ilegale de multi ani, dar continua sa se intample. Simpla denuntare a acestora ca infractiuni si impunerea de sanctiuni vinovatilor nu sunt suficiente. Legea din Marea Britanie include astfel o noua abordare a problemei, impunand penalitati companiilor englezesti care nu dezvolta masuri active pentru a preveni coruptia la nivelul persoanelor cu care intra in contact, in Romania sau in alte tari.

Simpla avertizare de a nu plati sau primi mita, precum si implementarea unei politici anticoruptie nu mai este suficienta.

in afara de presiunea partenerilor de afaceri, a companiilor surori sau a altor entitati ce ar putea fi sanctionate in Marea Britanie, firmele din Romania trebuie sa afle ca persoanele juridice care au pierderi din cauza unor actiuni ilegale sau injuste, precum mita, au dreptul de a cere
despagubiri in instanta. Exista deja cazuri in Marea Britanie unde companiile sunt date in judecata, in acesta tara, pentru acte de coruptie initiate direct, sau de catre asociatii lor din alte tari.

Coruptia este o problema foarte serioasa in Marea Britanie si sunt convins ca acest lucru va avea efect si asupra companiilor care fac afaceri in
Romania. De aceea, este timpul sa actioneze, cat mai curand, pentru a se proteja impotriva potentiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here