Guvernul a modificat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta care permite vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene, in vederea finantarii lucrarilor la magistrala 6 de metrou, care va face legatura cu aeroportul Henri Coanda.

Executivul a modificat in acest sens OU 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene.

Actul normativ a fost introdus suplimentar pe agenda sedintei de Guvern, la solicitarea Ministerului Transporturilor, sub forma de ordonanta de urgenta.

Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX ca, la solicitarea premierului Ponta, actul a fost adoptat ca proiect de lege si transmis Parlamentului in procedura de urgenta spre dezbatere.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, sume din vanzarea certificatelor vor fi alocate si pentru lucrarile la magistrala spre Straulesti.

Astfel, pentru proiectul „Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni” se aloca 38,525 milioane de lei, iar pentru linia catre Straulesti se aloca 150 milioane de lei.

Executivul arata ca lucrarile la linia de metrou catre Straulesti nu mai primisera finantare pentru anul 2015 si, din acest motiv, au fost oprite.

Proiectul “Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni” este o cerinta impusa de UEFA Romaniei, in vederea gazdurii unor partide de la Campionatul European de Fotbal 2020.

Potrivit studiului de fezabilitate, punerea in functiune a linie de metru catre Drumul Taberei va reduce traficul cu autoturismul personal cu circa 2%, aproximativ 822.000 de vehicule anual.

in cazul proiectului „Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni”, studiul de fezabilitate arata ca punerea sa in functiune ar conduce la reducerea traficului cu autoturismul personal cu peste 4 milioane de vehicule anual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here