Aon Risk Solutions, componenta a grupului Aon care ofera solutii privind managementul riscurilor, a dezvaluit astazi riscurile-cheie identificate de catre clientii sai din intreaga lume in raportul Aon Global Risk Management Survey. Pentru prima data riscul cibernetic (cyber risk) intra in top 10, pe locul 9, consolidand perceptia sa ca un factor important de risc. Deteriorarea brandului si a reputatiei a fost considerata cea mai mare ingrijorare pentru organizatiile globale, mai mult, subliniand cresterea importantei riscului cibernetic care a fost in mod constant asociat cu problemele legate de brand si reputatie in urma erorilor de date.

Clientii Aon din intreaga lume claseaza deteriorarea brandului si a reputatiei in topul preocuparilor acestora, indiferent de regiunea sau industria in care activeaza. Acest aspect, determinat de provocarile recente cu care se confrunta industriile, se numara printre primele 10 riscuri, printre care se afla si riscul cibernetic, intreruperea activitatii, pagube materiale si lipsa inovatiei.

Cei 1400 de respondenti ai sondajului Aon Global Risk Management Survey, incluzand directori generali, directori financiari si manageri de risc, au furnizat o perspectiva comparativa a perceptiilor diferite asupra riscului. De obicei, riscurile financiare si economice, fluctuatiile preturilor materiilor prime, incetinirea economica si esecul tehnologic au fost vazute la fel de daunatoare la nivel de conducere executiva cu managerii de risc ce sunt axati pe riscurile legate de raspundere, cele cibernetice, pagube materiale si de raspundere civila.

Stephen Cross, Chief Innovation Officer, Aon Risk Solutions a declarat: „Ideile oferite de acest studiu ne ajuta sa intelegem cum se schimba riscurile odata cu evolutia mediului global. Nu este o surpriza ca riscul cibernetic intra in top 10, in acelasi timp observand tot mai multa ingrijorare cu privire la reputatia corporativa, iar cele doua aspecte sunt un exemplu foarte bun de interconectivitate a riscului. Surprinzatoare a fost insa lipsa de aliniere intre administratie si managerul de risc. Astfel de opinii diferite ilustreaza modul imperativ in care consiliul de administratie trebuie sa aiba o comunicare eficienta si regulata cu managerii de risc, pentru a putea evalua si limita in mod eficient expunerea la risc a companiei.”

„Aon Global Risk Management Survey este unul dintre cele mai cuprinzatoare si complete sondaje disponibile ce are in vedere limitarea expunerii la riscuri si care dezvaluie diferitele provocari determinate de mediul global interdependent din zilele noastre. In timp ce noi riscuri, precum cel cibernetic, au intrat in centrul atentiei, riscurile deja cunoscute, precum deteriorarea reputatiei si a brandului, iau noi dimensiuni si complexitati.”, a declarat Rory Moloney, Chief Executive Officer, Aon Global Risk Consulting.

Studiul Aon Global Risk Management Survey 2015 este creat sa ofere organizatiilor o evaluare completa a mediului de afaceri, necesara pentru a concura intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai complex. Realizat bi-anual, sondajul a adunat informatii de la 1418 respondenti de la companii publice si private de toate marimile din intreaga lume. Studiul din 2015, realizat in 10 limbi si completat de respondenti din diferite tari, dezvaluie ca in prezent companiile se confrunta cu noi riscuri si ca exista diferente de opinie in ceea ce priveste priortitizarea si reactia la acestea.

Top 10 riscuri:
1.Deteriorarea reputatiei/brandului
2.Incetinire economica/recuperare lenta
3.Schimbari legislative
4.Cresterea competitiei
5.Incapacitatea de a atrage si retine talente de top
6.Incapacitatea de inovare/adaptare la nevoile clientilor
7.Intreruperea activitatii
8.Raspundere civila
9.Riscul cibernetic (criminalitatea informatica/ hacking/virusi/ coduri malitioase)
10.Daune materiale

Evolutia riscurilor:
Incapacitatea de a inova/a se adapta la nevoile clientilor a ramas pe locul 6 in sondajul Aon Global Risk Management 2015 si este proiectat sa ajunga pe locul 4 in anul 2018. Respondentii din industria tehnologica au indicat ca acesta este riscul care ii afecteaza cel mai mult. Gravitatea amenintarii acestui risc, impreuna cu cresterea competitiei, care se asteapta sa ajunga pe primul loc in urmatorii 3 ani, ridica un steag rosu pentru companiile din industia asigurarilor.

Daunele materiale au reintrat in top 10 riscuri pentru prima data in anul 2007, urcand de pe locul 17, in anul 2013. Acest risc a fost clasat cel mai inalt in industria hoteliera si de ospitalitate, transporturi non-aviatie si imobiliare. Fenomenele meterologice fara precedent din ultimii ani au legat acest risc de cauza si efectul intreruperii activitatii, care ocupa locul 7 in lista riscurilor din 2015, cu pierderi raportate mai mari de 10% fata de sondajul din 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here