FMI este gata sa trimita o echipa in Nepal, pentru evaluarea necesarului de finantare, in timp ce guverne, companii private si grupuri umanitare s-au mobilizat sa sprijine acest stat dupa cel mai grav cutremur produs in ultimele opt decenii, transmite Bloomberg.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, si-a exprimat „profunda simpatie” fata de populatia nepaleza si a afirmat intr-un comunicat ca va colabora cu Banca Mondiala, Banca Asiatica pentru Dezvoltare si alte agentii, pentru acordarea de ajutor, informeaza Mediafax.

Peste 1.500 de persoane si-au pierdut viata, potrivit datelor existente, in cutremurul de 7,8 grade produs sambata in Nepal. Bilantul este asteptat sa creasca, pe masura ce echipele de salvare cauta supravietuitori sub ruinele cladirilor prabusite.

Nepal este una dintre cele mai sarace tari din Asia, cu un venit mediu pe cap de locuitor de circa 62,5 dolari pe luna. Functionarea infrastructurii, de la telefonia mobila la sistemele de purificare a apei, a fost intrerupta din cauza cutremurului.

Organizatii importante precum Oxfam, Save the Children si Unicef au publicat apeluri pentru sprijinirea Nepalului, pe site-urile proprii, iar retelele de socializare abunda in imagini cu distrugerile provocate de cutremur.

Unicef ofera provizii, inclusiv tablete de purificare a apei, truse igienice si suplimente nutritive, colaborand cu guvernul si alti parteneri din Nepal pentru a acoperi nevoile imediate ale copiilor.

Guvernul american a alocat deja fonduri initiale de sprijin de 1 milion de dolari, suma egala cu cea oferita de gigantul din sectorul tehnologiei Google. Un director din cadrul Google si-a pierdut viata intr-o alunecare de teren pe muntele Everest, iar compania incearca sa aduca acasa alti trei angajati. Circa 18 straini au murit dupa o avalansa pe Everest, potrivit CNN.

Agentia pentru Dezvoltare Internationala din Statele Unite si China vor trimite echipe de asistenta in caz de dezastru.

Sprijinul cel mai important vine insa din partea Indiei, care trebuie sa dea ajutor si propriilor cetateni din nordul tarii, afectat la randul sau de cutremur, unde circa 34 de persoane si-au pierdut viata.

Cutremurul a provocat pagube majore in regiuni dens populate din Nepal si a zdruncinat cladiri din India, Tibet si Bangladesh.

Autoritatile nepaleze au solicitat echipe medicale si de salvare, a spus secretarul indian de Externe, S. Jaishankar.

India a trimis deja in Nepal un avion militar, personal de management al dezastrelor, caini de cautare, echipamente si experti in cladiri prabusite.

Dezastrul a atras condoleante si promisiuni de ajutor din partea liderilor mondiali.

Premierul britanic David Cameron si ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier au spus ca tarile lor sunt gata sa faca tot posibilul pentru a ajuta.

Singapore si Israel vor trimite la randul lor echipe de salvare si alte ajutoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here