Romania poate accesa pana in 2020 peste 40 de miliarde de euro din fonduri europene. Prioritatile de finantare propuse de catre Comisia Europeana vizeaza dezvoltarea economica, imbunatatirea politicilor sociale si de educatie, modernizarea infrastructurii, precum si consolidarea administratiei nationale, a sistemului judiciar si optimizarea utilizarii resurselor naturale. Cum profitam de fondurile alocate Romaniei de Comisia Europeana, cum evitam erorile din precendentul exercitiu bugetar, care sunt noutatile pe care le aduc ghidurile de finantare europeana si ce modificari au fost facute la nivelul ministerelor pentru o mai buna absorbtie sunt doar cateva din temele dezbatute in cadrul Forumului FONDURI EUROPENE 2015-2020: Noile linii de finantare – oportunitati de dezvoltare pentru Romania, organizat de Intact Media Group.

Evenimentul a reunit membri ai Guvernului, reprezentanti ai mediului de afaceri cu experienta in derularea proiectelor cu fonduri europene, ai sistemului bancar, firmelor de consultanta si asociatiilor patronale, precum si reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale. Alaturi de premierul Victor Ponta s-au aflat: Marius Nica – ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici – ministrul Finantelor Publice, Rovana Plumb – ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, precum si Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Sorin Grindeanu – ministrul pentru Societatea Informationala.
“Eram la 7% absorbtie de fonduri europene, cu toate programele operationale suspendate. Astazi suntem la 55%. (…) La inceputul verii vom avea toate programele operationale aprobate de Comisia Europeana si vor putea fi depuse proiecte.”, a anuntat prim-ministrul Victor Ponta.

Sunt vesti bune, insa exista in continuare obstacole. Despre cateva dintre ele a vorbit si premierul: “Unde avem partea negativa? Vechea tragedie a achizitiilor publice. E unul din lucrurile pe care nu am reuşit sa le rezolvam, din motive complexe. Cand am decis prin OUG ca cei care contesta licitatii şi pierd, sa işi piarda garantia depusa, CCR a decis ca nu este constitutional. Este constitutional sa pierzi, sa conteşti şi sa iti iei banii inapoi. Eu nu pot sa inteleg acest lucru si nu am voie sa il comentez. (…) A doua problema la care nu am solutie: suntem o tara particulara intre cele 28 in sensul ca suntem cei mai mari reclamagii la Bruxelles, spunand de fiecare data cum furam noi bani. Orice licitatie, orice proiect, este contestat de altcineva şi Bruxelles, evident, nu mai intelege nimic din ce se intampla aici. Nu am o solutie la aceasta problema, cred ca tine putin de mentalitatea noastra, a romanilor. in domeniul fondurilor europene, daca opreşti proiectul, pierzi banii.”

La aceste probleme se adauga si lipsa de dialog dintre institutii, nivelul de pregatire al functionarilor publici care lucreaza cu fonduri europene, precum si ritmul greoi in care se desfasoara procesul de absorbtie, probleme mentionate de reprezentantii mediul de afaceri, dar si de cei ai administratiilor locale prezenti la evenimentul organizat de Intact Media Group. “Pentru 2014-2020 trebuie sa primeze nevoia sustenabilitatii proiectelor, absorbtia fondurilor europene trebuie urmata de proiecte cu impact asupra economiei. Scopul trebuie sa fie cresterea reala a competitivitatii. (…) Avem 43 de miliarde de euro de absorbit? intrebarea nu va avea un raspuns imediat fara o colaborare stransa intre ministere, organismele intermediare, mediul public si privat, pentru a nu repeta greselile din exercitiul financiar precedent,” a spus Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene

in acest context, este importanta si reforma institutionala, a spus Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. “Sunt doua structuri la nivel national care trebuie reformate: Curtea de Conturi si Ministerul de Finante. (…) Mi-am promis sa fiu un manager la Finante, nu un contabil, si sper sa se vada acest lucru si in piata. Vom lansa finantari publice pe toate zonele eligibile pentru fonduri europene, urmand ca nota de decontare sa se faca la Bruxelles. Cheltuim cat trebuie, dupa care cerem la Comisie decontarea. Diferenta se va face in deficit, insa avem nevoie de acest lucru pentru a ne dezvolta,” a spus acesta.

La Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, procedura de rambursare a fost deja inlocuita cu procedura de decontare, ceea ce a dus la o crestere a nivelului de absorbtie la 63%. Noul Program Regional are 11 axe si include investitii in centre de transfer tehnologic, finantare pentru IMM-uri, dezvoltare urbana, infrastructura, precum si Programul National de Cadastru. „O noutate o reprezinta abordarea dezvoltarii zonei Deltei Dunarii: e vorba de folosirea unui instrument nou, de investitii teritoriale integrate, de o alocare rezervata de 411 milioane de euro. Zonele vor fi rezervatia Delta Dunarii, Tulcea şi Constanta”, a spus ministrul Liviu Dragnea, al carui minister are la dispozitie fonduri europene de 8,2 miliarde de euro in noul exercitiu bugetar 2014-2020.

Fonduri mai mari sunt si la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. „Cel mai recent program operational pe care l-am lansat, „Capital uman”, se adreseaza tuturor romanilor. Programul este cu 24% mai mare decat Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, fondurile alocate ajungand la 5 miliarde de euro, din care 4,36 sunt cele nerambursabile şi devine, pe cale de consecinta, cel mai mare angajator din Romania in urmatorii ani”, a anuntat ministrul Rovana Plumb. Aceasta a mai precizat ca pe fiecare pachet investitional vor fi urmarite nu numai cate persoane urmeaza un curs de calificare, dar si cate persoane se vor angaja.

in ceea ce priveste domeniul IT&C, desi ne mandrim cu capitalul uman recunoscut in toata lumea, inca mai sunt probleme de rezolvat. “Sunt indicatori care ne duc in coada listei. De exemplu, 50% din populatia Romaniei nu este utilizatoare de internet. Strategia dupa care vom lucra este cea din programul Europa Digitala 2020. Patru domenii sunt vizate: e-guvernare, e-learning/culture/health, e-commerce/cercetare/dezvoltare/inovare si dezvoltarea infrastructurii broadband. Ca grad de absorbtie, acum suntem in media anuntata de Ministerul pentru Fonduri Europene de 55%”, a anuntat Sorin Mihai Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.
La evenimentul Intact Media Group a fost prezent si Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galati, companie cu aproape 40.000 de angajati. Acesta a atras atentia guvernantilor asupra fondurilor europene destinate proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice. “Romania avea la dispozitie fonduri europene de 7 miliarde de euro pentru eficienta energetica. Parteneriatul cu Uniunea Europeana a fost aprobat in 2014, dar noi credeam ca Romania a ratat oportunitati pentru industrie. Fondurile pentru proiectele de eficienta energetica sunt reduse acum. Aceste 7 miliarde de euro inca mai pot fi accesate si este o suma care ar ajuta mult industria”, a spus Bruno Ribo.

Tot despre fonduri europene pe care Romania nu ar trebui sa le piarda a vorbit si Bogdan Padiu, CEO Teamnet. “Suntem unul dintre principalii jucatori din piata de profil, un puternic agent pentru schimbarea mentalitatilor. Avem birouri in 6 tari, avem parteneri internationali. Romania are un potential urias in privinta accesarii fondurilor europene. Dar sunt foarte multe probleme, nu doar pentru a planifica viitorul si edita greselile din trecut, dar si cu fondurile din 2012-2013, de exemplu. Sunt multe probleme din cauza intarzierilor“, le-a spus acesta premierului Victor Ponta si ministrilor Eugen Teodorovici si Marius Nica.

Timp de 4 ore, reprezentantii Guvernului au stat fata in fata cu cei care se confrunta direct cu mecanismele de accesare a fondurilor europene. Oamenii de afaceri si reprezentantii autoritatilor locale prezenti la evenimentul Intact Media Group au cerut solutii la probleme punctuale, de la intarzieri la nivelul organismelor intermediare la reguli schimbate de Uniunea Europeana in timpul procesului de absorbtie. Guvernul si-a luat angajamentul sa rezolve cat mai multe dintre aceste probleme, pastrand liniile de dialog deschise cu toti cei implicati.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here