Un studiu realizat de Reveal Marketing Research pe tema atitudinilor cu privire la predarea religiei in scoli releva faptul ca 50.2% din populatia Romaniei este de acord ca religia trebuie sa fie materie obligatorie in scolile publice.
in acelasi timp, 64% dintre respondentii care au participat la studiul reprezentativ national considera ca in scoli ar trebui sa fie predata si istoria religiilor.
Persoanele care au copii sunt total de acord cu religia ca materie obligatorie in scolile publice intr-o masura semnificativ mai mare decat cei care nu au copii.
Pe de alta parte, analiza Reveal Marketing Research arata ca 7 din 10 romani considera ca religia ar trebui sa fie predata de catre absolventi ai facultatilor de teologie. Asadar, indiferent de caracterul obligatoriu al predarii acestei materii in scoli, cei mai multi dintre respondenti vad ca fiind necesara predarea de catre o autoritate in domeniul respectiv.
Oricum, aceasta idee este sustinuta intr-o mai mare masura de persoanele cu studii primare si medii fata de cele cu
studii superioare, concluzia coreland in masura mai mare cu faptul ca cei cu studii superioare dezaproba predarea obligatorie a religiei in scoli.
Din analiza aspectelor investigate in randul populatiei au reiesit trei segmente omogene care definesc curente de gandire diferite.
Cel mai numeros segment, al celor interesati de religie, acopera jumatate din populatia Romaniei. Este vorba despre acele persoane pentru care primeaza ca importanta atat predarea religiei in mod obligatoriu, dar si predarea materiei de catre un teolog. Din randul acestora fac parte preponderent femeile (58%), persoanele cu studii medii (56%) si cele care au copii (56%).
Urmatorul segment ca pondere este al celor interesati de calitatea informatiilor (35%), acestia punand accentul pe predarea religiei de catre o autoritate avizata. in cazul de fata o astfel de autoritate este reprezentata de absolventii facultatilor de teologie. Cei care sunt in mai mare masura de acord ca religia sa fie predata de absolventi ai facultatilor de teologie sunt barbatii (39%) si persoanele cu studii superioare (40%).
Al treilea segment, al celor interesati de cultura generala (14%) ii caracterizeaza pe aderenti ca fiind de acord cu ideea conform careia in scoli ar trebui sa se predea istoria religiilor. Acestia sunt mai degraba barbatii (17%), cei cu studii superioare (19%) si persoanele care declara ca au alte religii decat cea crestin-ortodoxa.
Se poate trage concluzia ca barbatii si persoanele cu studii superioare sunt interesati de o educatie religioasa oferita de persoane cu vocatie, absolventi ai facultatilor de teologie.
De asemenea, aceste categorii de persoane sustin mai degraba instruirea elevilor in spiritul dobandirii cunostintelor de cultura generala prin acordul cu predarea istoriei religiilor.
Analiza diferentiata a apartenentei religioase dezvaluie diferente semnificative corelate cu segmentele prezentate mai sus. Astfel, persoanele care au declarat ca nu au nicio apartenenta religioasa sunt mai degraba interesate de cultura generala (prin predarea istoriei religiilor in scoli). Similar cu ateii, cei care se declara protestanti sunt mai degraba interesati de cultura generala.
Pe de alta parte, crestinii (ortodocsi sau catolici) sunt intr-o masura semnificativ mai mare apartenenti ai segmentului de populatie interesata de religie si de calitatea informatiilor (prin predarea religiei de catre absolventi ai facultatii de teologie).
Una dintre concluziile principale ale studiului desfasurat de compania de cercetare de piata Reveal Marketing Research este aceea ca in general, la nivelul populatiei din Romania, predarea religiei in scoli este un lucru dezirabil. Faptul ca mai ales parintii sunt de acord cu aceasta masura demonstreaza un interes al acestora fata de educatia copiilor pe mai multe planuri, religia fiind una dintre manifestarile spiritului civic necesar a fi transmis fiecarui copil inca din primii ani de scoala.
Mai mult decat interesul de a-i educa pe copii in sensul cultivarii spiritului civic prin religie, se observa si importanta sporita construirii unei solide culturi generale (prin predarea istoriei religiilor in scoli).
Studiul a fost realizat telefonic (CATI – Computer Assisted Telephonic Interviews), in perioada 30 Martie – 2 Aprilie 2015, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.000 de persoane cu varsta peste 18 ani. Marja de eroare calculata este de ± 3,1%.