In premiera, anul acesta, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti s-a implicat in programul „scoala altfel” prin organizarea, impreuna cu Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a „Saptamanii portilor deschise pentru promovarea invatamantului profesional in sistem dual cu durata de minimum 3 ani”.

Astfel, elevii din clasele a VII-a si a VIII-a interesati sa invete o meserie care sa le asigure o existenta sigura si decenta sunt asteptati pana miercuri, 8 aprilie, inclusiv, in intervalul orar 10,00-18,00, la sediul istoric al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, situat in str. Ion Ghica, nr. 4, sector 3, pentru a descoperi ce meserii sunt cautate pe piata muncii, sa obtina informatii utile despre ceea ce presupune pregatirea teoretica si practica in domeniul profesional si tehnic si sa afle de la persoane abilitate care sunt avantajele invatamantului in sistem dual.

Evenimentul organizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si ISMB in perioada 2-8 aprilie a.c s-a dovedit a fi un pas eficient in directia asezarii la aceeasi masa a formatorilor de forta de munca, a angajatorilor si a celor aflati in cautarea unui drum in viata. La aceasta prima editie a „Saptamanii portilor deschise pentru promovarea invatamantului profesional in sistem dual cu durata de minimum 3 ani” participa reprezentanti ai unor companii precum: Porsche Romania, Telekom, tiriac Auto, Radisson, Romaero, Novotel, Billa, Deichmann, Kika, Hervis, Humanic, Hesper, East Electric, Danex, Mobilux, Uzina Mecanica Bucuresti, dar si ai unor institute de prestigiu – INCD pentru Fizica Materialelor, INCD pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, INCD pentru Microtehnologie, INCD pentru Textile si Pielarie Bucuresti, alaturi de profesori ai liceelor tehnologice de profil care au intrat intr-un dialog constructiv cu numerosii elevi si parinti care au vizitat zilele acestea sediul istoric al Camerei bucurestene. Potrivit reprezentantilor companiilor participante, acestea cauta: electricieni, mecanici aeronave, confectioneri, tehnicieni telecomunicatii, tinichigii-vopsitori, sudori, strungari, mecanici auto, operatori masini unelte, electronisti, mecanici agricoli, apicultori-sericultori, brutari, bucatari, frigotehnisti, tamplari etc.

invatamantul profesional in sistem dual si-a dovedit viabilitatea in economii dezvoltate (Germania si Austria), existand un interes major pentru preluarea de catre tara noastra a unor astfel de modele de buna practica. Elementele de noutate ale invatamantului dual constau in faptul ca organizarea, durata, continutul programelor de pregatire si modalitatile de certificare a pregatirii profesionale se stabilesc prin consultarea si cu sprijinul agentilor economici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here