Potrivit RE/MAX, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, iesenii sunt mult mai educati in ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, comparativ cu media tarii. Astfel, peste 30% dintre intermedierile imobiliare din judetul Iasi sunt realizate de catre o agentie specializata.

„Daca la nivel national doar un sfert din tranzactiile imobiliare sunt intermediate de catre agenti, Iasi se evidentiaza ca fiind singurul oras din Romania in care numarul de colaborari cu agentiile specializate depaseste media tarii. Astfel, peste 30% dintre cei care au in plan tranzactii imobiliare in judetul Iasi apeleaza la agentii imobiliare”, a declarat Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania.

Acesta a subliniat, de asemenea, ca tranzactiile imobiliare din judetul Iasi se afla intr-o continua crestere, acest lucru atragand un interes tot mai mare al investitorilor in real-estate.

Potrivit unei analize realizate de RE/MAX Romania in urma datelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in ultimii 5 ani, pe piata din judetul Iasi, au fost realizate peste 103.400 de tranzactii imobiliare. De asemenea, si evolutia acestora este intr-o continua crestere. Astfel, daca in 2010, numarul de tranzactii a fost de 18.664 / an, pana in 2014 s-a observat un avans cu cca. 25%, la 22.915 / an.

Astfel, conform RE/MAX Romania, piata imobiliara din Iasi se caracterizeaza printr-un dinamism puternic atat in zona rezidentiala, cat si in cea comerciala, si se aliniaza marilor poli de dezvoltare ai tarii precum Cluj, Timisoara si Bucuresti, atat din punct de vedere al volumului de tranzactii, cat si datorita asemanarii in ceea ce priveste preturile.

Potrivit reprezentantului companiei, doi dintre cei mai importanti factori care fac din Iasi o tinta atractiva pentru investitori sunt dezvoltarea centrului universitar si expansiunea companiilor din domeniul IT. Nu in ultimul rand, RE/MAX remarca si un import de investitii din Republica Moldova, favorizat de proximitatea celor doua zone.
„Este important de mentionat faptul ca dincolo de tranzactiile rezidentiale, ofertele din segmentul office ocupa o pondere semnificativa in Iasi, evervescenta pietei datorandu-se, in mare parte, dezvoltarii industriei de IT, fenomen care s-a putut observa si in Cluj-Napoca”, a completat Razvan Cuc.

Totodata, dezvoltarea orasului a determinat si cresterea numarului de agentii specializate, astfel incat, la momentul actual, in Iasi activeaza aproape 500 de birouri imobiliare, in timp ce, in 2008, numarul acestora era de trei ori mai mic.

Datorita acestor aspecte, Iasi se afla pe lista planurilor de dezvoltare ale companiei RE/MAX, reprezentantii acesteia aflandu-se deja in discutii cu posibili parteneri pentru deschiderea primei francize pana la finalul acestui an. Pe termen lung, Razvan Cuc mizeaza pe infiintarea a cinci birouri, cu minim 50 de agenti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here