„Evenimentul de astazi este un alt exemplu concret al excelentei colaborari pe care o avem cu partenerii nostri din provincia Shanxi, dupa ce anul acesta, in luna mai, am organizat un Forum de afaceri, aici, la Bucuresti, iar la inceputul lunii iunie, o delegatie de oameni de afaceri din aceasta provincie a vizitat pavilionul romanesc organizat de CCIB la Expozitia internationala de bunuri de larg consum de la Ningbo, ocazie ce a permis organizarea a trei runde de intalniri B2B cu firmele romanesti care au facut deplasarea in R. P. Chineza”, s-a subliniat in mesajul transmis de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) participantilor la Forumul de afaceri romano-chinez desfasurat la Bucuresti.

Rolul CCIB in promovarea intereselor economice si internationalizarii afacerilor membrilor sai, al operatorilor economici romani in general, cu referiri concrete la piata chineza, au fost prezentate in alocutiunea sa de directorul general al Camerei bucurestene, Dan Gabriel Mihut.

Din delegatia chineza, condusa de Liu Zhi, au facut parte reprezentanti ai unor companii din provincia Shanxi, ce activeaza in: agricultura, industria alimentara, sectorul imobiliar, constructii si design, energie si industria miniera. Oaspetii chinezi si-au exprimat interesul nu numai pentru activitatile clasice de import-export, ci si pentru cooperarea in proiecte, inclusiv pentru constructia unor capacitati de productie in tara noastra.

In contextul in care un domeniu de interes major pentru dezvoltarea cooperarii romano-chineze este cel agro-alimentar, Cristian Duicu, directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a vorbit participantilor despre prevederile memorandumurilor de cooperare in domeniul veterinar semnate cu autoritatea de profil din R. P. Chineza, despre procedurile de import-export in domeniu, agreate cu partenerii chinezi, dar si despre masurile de securitate sanitar-veterinara practicate de ambele parti.

De asemenea, in cadrul evenimentului moderat de Mihai Andritoiu, presedintele Sectiunii Comert a CCIB si vicepresedinte al Camerei bucurestene, s-a subliniat ca, pe relatia cu R. P. Chineza, la nivelul Ministerului Economiei se afla in curs de semnare doua memorandumuri, unul privind stimularea investitiilor chineze in Romania, iar celalalt privind constructia in tara noastra, cu capital chinez, a unui parc industrial.

in ultimii ani, Camera bucuresteana a acordat o atentie deosebita relatiei cu China. CCIB a organizat numeroase misiuni economice si forumuri de afaceri cu parteneri chinezi, iar din luna octombrie 2012 sprijina proiectele romano-chineze si prin intermediul unui Birou de reprezentare deschis la Beijing.

In primele cinci luni ale anului 2014, volumul total al schimburilor comerciale romano-chineze a inregistrat valoarea de 1.602,7 milioane USD (in crestere cu 26,2% fata de perioada similara a anului trecut). Exporturile romanesti pe piata chineza s-au cifrat la 324,7 milioane USD (+31,6% fata de perioada corespunzatoare a anului 2013), iar importurile din China la 1.278 milioane USD (+24,9% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here