Euler Hermes, liderul mondial in asigurarile de credit pentru companii, anunta imbunatatirea ratingului pentru 11 tari. Acestea sunt: Coasta de Fildes, Grecia, Ungaria, India, Irlanda, Italia, Nicaragua, Nigeria, Portugalia, Serbia si Spania. „Cresterea PIB-ului mondial este de asteptat sa se ridice usor in 2014 (+2,8%), desi ritmul de revenire ar trebui sa ramana sub 3% pentru al treilea an la rand „, a declarat Ludovic Subran, Economistul-Șef al Euler Hermes. „Pe fondul unei imbunatatiri graduale a perspectivelor economice la nivel mondial, Euler Hermes a actualizat ratingul a 11 de tari. Cu toate acestea, in timp ce la nivel mondial numarul insolventelor este estimat sa scada cu -8% in 2014, acestea raman cu 13% peste nivelul anterior crizei, ceea ce inseamna ca absorbtia crizei din 2009 nu a fost in intregime facuta. ”

Economiile dezvoltate sunt din nou in joc, cu o crestere asteptata la aproape 2% in 2014, cea mai rapida din 2010.
Economia zonei euro ar trebui sa imbunatateasca (+1,0%), dupa doi ani de contractie, cu o inregistrare pozitiva de crestere a principalelor tari. in zona euro de sud, exporturile ar trebui sa ajute tarile sa iasa din recesiune. Majoritatea economiilor central-europene vor beneficia de redresarea din zona euro.

Pietele emergente raman contribuabilii esentiali la cresterea la nivel mondial (+4,3% in 2014), in ciuda incetinirii perspectivei de crestere pentru mai multe economii mari, cum ar fi Brazilia, China, Rusia, Africa de Sud si Turcia. India ar trebui sa fie exceptia, cu previziunea unei cresteri accelerate pana la 5.6% in 2014.

Commentarii asupra imbunatatirii ratingurilor de tara

Coasta de Fildes: imbunatatirea ratingului la D3 de la D4. Revenirea a luat amploare, reflectand imbunatatirea stabilitatii politice. Rezervele valutare si acoperirea importului sunt confortabile nominal, iar ponderile datoriei externe si serviciilor sunt mici, in urma iertarii datoriilor si reesalonarii initiativelor.

Grecia: imbunatatire la B3 de la B4. Perspective economice mai bune, stabilizarea tendintei de insolventa. Presiunea financiara s-a micsorat in mod semnificativ, iar o emisiune de obligatiuni pe termen lung a fost realizata in aprilie, prima din 2010. Scaderea preturilor de consum si starea sectorului bancar raman un risc ridicat pe termen scurt.

Ungaria: imbunatatire la B2 de la C3. Dezechilibrele externe si perspectivele de crestere economica s-au imbunatatit in mod constant. Cresterea noii creditari este sub control, iar presiunile inflationiste au scazut, permitand o relaxare monetara continua pe 2 ani care sa sprijine redresarea economica. Cu toate acestea, economia ramane oarecum vulnerabila la socurile externe.

India: imbunatatire la B1 de la B2. Prognoza de crestere imbunatatita, semnal de politica monetara puternica. Revenirea recenta a intrarilor de capital ar trebui mentinuta, in vederea sustinerii revenirii investitiilor interne.

Irlanda: imbunatatire la BB2 de la BB3. Perspective economice mai bune si scaderea cazurilor de insolventa incepand cu 2013, dar nivelurile raman ridicate. Independenta financiara a fost atinsa, iar restructurarea sectorului bancar a fost finalizata, dar vulnerabilitatile raman. Stocul excesiv al datoriilor este principala provocare pe termen mediu.

Italia: imbunatatire la A2 de la A3. Perspective economice mai bune, iar insolventele sunt asteptate sa scada incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2014. Companiile ar trebui sa beneficieze de o inviorare a creditarii si a cheltuielilor de consum in 2015. Țara intra intr-o perioada de stabilitate politica, insa provocarile pe termen mediu raman.

Nicaragua: imbunatatire la D3 de la D4. Politica fiscala s-a imbunatatit. O reforma fiscala ampla implementata in 2012 a imbunatatit colectarea taxelor si administrarea, stabilirea restrictiilor de cheltuieli si cresterea veniturilor fiscale. Cu toate acestea, vulnerabilitatea externa ramane semnificativa.

Nigeria: imbunatatire la D3 de la D4. Lichiditatea externa si indicatorii de indatorare ai celei mai mari economii din Africa s-au imbunatatit la niveluri confortabile, iar cresterea PIB-ului este robusta, rezultand intr-o imbunatatire a riscului pe termen scurt. Cu toate acestea, un numar de vulnerabilitati continua sa cantareasca asupra perspectivelor pe termen mediu, inclusiv riscul securitatii personale si corporative si un mediu de afaceri slab.

Portugalia: imbunatatire la B2 de la B3. Perspectivele economice mai bune determinate de o redresare a cererii interne si a exporturilor, in principal datorita imbunatatirii competitivitatii. Insolventele sunt in scadere din 2013. Iesirea din programul comun UE / FMI din luna mai ramane o provocare, avand in vedere datoria publica mare si deficitul fiscal. Rata inflatiei este setata sa ramana la niveluri foarte scazute, care ar putea impiedica dezintermedierea sectoarelor public si privat.

Serbia: imbunatatire la D3 de la D4. Economia a iesit din recesiune. Rata de schimb s-a stabilizat, iar inflatia este prognozata sa ramana scazuta pana in 2015. Rezervele valutare straine sunt adecvate. Țara este caracterizata inca de un numar de deficiente structurale (de ex., structura de export), cererea interna slaba continua pe fondul contractiei creditarii si a ratei ridicate a somajului, deteriorarea finantelor publice si o povara mare a datoriei externe.

Spania: imbunatatire la A2 de la A3. Perspective economice mai bune cu insolvente care scad din 2013, dupa sase ani consecutivi de crestere puternica. Cererea interna este de asteptat sa se consolideze si sa conduca la crestere. Finantele publice vor ramane la niveluri critice, insa, cu datoria publica aflata la de peste 100% din PIB, iar deficitul fiscal de peste -6% din PIB in 2014. Rata inflatiei este setata sa ramana la niveluri foarte scazute, care ar putea impiedica dezintermedierea din sectoarele public si privat.

„Euler Hermes monitorizeaza 242 de tari si teritorii, folosind aproximativ 40 de indicatori pe termen scurt si pe termen mediu pentru a masura riscul intarzierilor la plata dintr-o anumita tara, care sunt in afara controlului companiilor”, a explicat Manfred Stamer, Economist Senior la Euler Hermes. „Evaluarea rezulta intr-un intr-un rating pe termen mediu (pe o scara de la AA, A, BB, B, C, D) si un rating pe termen scurt (pe o scara de la 1, 2, 3, 4), care sunt combinate intr-o Evaluare generala de tara – country rating- (de la AA1 = cel mai bun la D4 = cel mai prost). „

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here