Parlamentul European, Comisia Europeana si statele membre au ajuns marti la un acord pentru cresterea concurentei in sectorul de audit, care prevede obligativitatea pentru companiile listate sa schimbe firmele de audit o data la 10 ani, perioada care poate fi prelungita o singura data.

Noile reguli, referitoare la rotatia firmelor de audit si limitarea unor servicii oferite de acestea se vor aplica companiilor, bancilor si asiguratorilor listati la bursa.

Problema rotatiei firmelor de audit a fost, de mai multe luni, unul dintre punctele cele mai sensibile in discutiile dintre institutiile europene, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana a facut propuneri, in noiembrie 2011, pentru revizuirea unei directive europene referitoare la audit care dateaza din 2006 si care a intrat in vigoare in 2008, pentru a pune capat unui oligopol detinut de patru mari companii internationale, Deloitte, Ernst & Young, KPMG si PriceWaterhouseCoopers.

Executivul UE a propus o rotatie la fiecare sase ani, cu o perioada de patru ani pana cand o companie sa poata apela la aceeasi firma de audit. Institutia a propus prelungirea perioadei de rotatie la noua ani, in cazul colaborarii cu mai multe firme de audit.

In final, s-a stabilit o perioada de 10 ani, care sa poata fi reinnoita o singura data, fiind permis ca perioada suplimentara sa ajunga pana la 14 ani, cu conditia organizarii unei licitatii de oferte.

Comisarul pentru servicii financiare, Michel Barnier, a afirmat intr-un comunicat ca acordul permite aprobarea oficiala a proiectului, in saptamanile urmatoare.

In afara perioadei de rotatie, textul prevede in principal o lista neagra care interzice firmelori de audit sa ofere unele servicii companiilor pe care le verifica, pentru a evita conflictele de interese. Aceasta lista se refera in special la consultanta in domeniul fiscal, servicii legate de strategia de investitii sau la strategia financiara a clientului.

Firmele de audit pot oferi astfel de servicii altor companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here