Samsung Electronics Co., Ltd, lider global in digital media si tehnologii de convergenta, a publicat un studiu care releva faptul ca o treime (33%) din organizatiile cu cel putin 1.000 de angajati au raportat pierderi ale datelor clientilor ca o consecinta a discontinuitatii in securitate cauzate de folosirea dispozitivelor mobile personale la serviciu.

Samsung a realizat o cercetare cu 490 de persoane de decizie in functii de CIO (Chief Information Officer) si IT din cadrul organizatiilor europene cu mai mult de 1.000 de angajati si a constatat ca mai mult de jumatate dintre acestia au implementat o politica formala (31%) sau informala (21%) de BYOD, cu rate regionale de implementare intre 43% (Germania) si 70% (Italia). in Marea Britanie, 56% dintre organizatiile cu cel putin 1.000 de angajati sunt promotoare a trendului BYOD.

Doar 4% dintre factorii de decizie CIO si IT care folosesc o politica pro-BYOD au declarat ca nu au avut vreo problema de securitate in ultimii doi ani si aproape toti (93%) din cei 490 de directori din cercetare si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste impactul dispozitivelor mobile asupra securitatii, incluzand telefoane inteligente, tablete si laptop-uri folosite in cadul companiilor.

La nivel european, cel mai mare nivel de ingrijorare este in Spania, unde 70% dintre organizatiile cercetate sunt in mod semnificativ ingrijorate in privinta securitatii companiei lor din cauza dispozitivelor mobile folosite la munca, in comparatie cu situatia Frantei, cea mai putin ingrijorata tara, unde 36% dintre cei chestionati au raporat, totusi, ca sunt semnificativ ingrijorati in privinta securitatii.

Din perspectiva departamentelor, angajatii din functii de CIO, din domeniul serviciilor financiare, sunt cei mai ingrijorati; mai mult de jumatate dintre acestia (55%) fiind in mod semnificativ ingrijorati in privinta problemelor de securitate ridicate de politica BYOD, in comparatie cu departamentele de productie (42%) si retail, distributie si transport (44%).

In ciuda recunoasterii pe scara larga a amenintarilor la adresa securitatii in cazul BYOD, doar una din cinci organizatii (22%) cu o initiativa pro-BYOD dintre cele analizate si-a actualizat (14%) sau planuieste sa-si actualizeze (8%) politica de securitate.

Cu toate acestea, daca este bine gestionata, politica BYOD poate genera beneficii semnificative: organizatiile care au implementat o politica BYOD au raportat reduceri cu pana la 17% a facturilor pe comunicatii – echivalentul a 7 milioane euro per companie.

in plus, 46% dintre organizatiile cu o politica pro-BYOD au raportat o crestere a angajamentului angajatilor ca o consecinta BYOD, fapt ce se traduce in cresterea productivitatii cu 40%.

Andrew Mills, CEO a diviziei B2B a Samsung Electronics Europa, a declarat: „Din cercetarea noastra reiese clar ca organizatiile au de castigat foarte mult prin intermediul angajatilor care isi folosesc propriile dispozitive mobile in interes de serviciu. Pentru majoritatea angajatorilor, cresterea practicii BYOD poate insemna ca acestia si-ar putea pune organizatiile intr-un dezavantaj competitiv daca acestia nu imbratiseaza oportunitatile mobilitatii in munca prin folosirea telefoanelor inteligente/ smartphones, a tabletelor si a laptopurilor, chiar si prin politicile BYOD sau Choose Your Own Device (Alege-ti propriul dispozitiv)”.

„insa analiza noastra subliniaza, de asemenea, amenintarile periculoase la stabilitatea corporativa pe care BYOD le genereaza si lipsa de prioritate acordata acestui subiect din partea multor CIO. Potentialul de a pierde datele clientilor si alte informatii confidentiale prin folosirea dispozitivelor mobile arata cat de amenintatoare poate fi politica BYOD pentru multe organizatii. Acestea din urma trebuie sa se asigure ca strategia in ceea ce priveste mobilitatea in interprinderea lor are la baza o infrastructura cu un grad ridicat de securitate, alaturi de liniile directoare clare si eficiente, implementate in mod consistent. ”

In situatiile unde politicile pro-BYOD sunt implementate, aproximativ 30% dintre angajati profita de acest program, iar organizatiile preconizeaza ca acesta proportie va creste cu 7% in urmatorii doi ani.

Samsung a realizat o cercetare pe internet in care a chestionat 490 de factori de decizie in functii de CIO si IT, din organizatii cu 1.000 sau mai multi angajati din Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania si Marea Britanie. Datele au fost colectate in lunile mai si iunie, 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here