Banca Mondiala a inrautatit prognozele de crestere economica pentru China si Asia de Est, in contextul preturilor mai reduse la materii prime si reorientarii politicilor autoritatilor de la Beijing de la sustinerea puternica a exporturilor la stimularea consumului intern.

Institutia financiara intenationala anticipeaza acum un avans al PIB de 7,5% pentru China in acest an, fata de 8,3% in precedenta prognoza, din aprilie, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Pentru anul urmator, estimarea privind cresterea PIB a fost revizuita de la 8% la 7,7%, informeaza Mediafax.

Asia de Est va inregistra in acest an o crestere economica de 7,1%, a anuntat, luni, Banca Mondiala, inrautatind estimarea anteriora, de 7,8%.

Revizuirea prognozei pentru China a fost determinata de eficienta redusa a expansiunii creditarii in privinta sprijinirii avansului economic. Cresterea PIB se va accelera anul urmator la 7,7%, dar riscurile persista, mai ales in contextul tranzitiei de la o economie dependenta de exporturi la una sustinuta de cheltuieli interne si consum, noteaza Banca Mondiala.

„O incetinire mai puternica decât se anticipa a investitiilor ar putea avea un impact negativ asupra regiunii, mai ales pentru furnizorii de bunuri de capital si materii prime pentru China”, a avertizat institutia internationala, potrivit CNN.

Raportul evidentiaza problemele din regiunea Asiei de Est, care a adus o contributie importanta la dezvoltarea economiei mondiale dupa criza financiara din 2008. Programele masive de stimulare a economiei lansate dupa criza au ajutat Asia sa-si revina ma rapid decât alte zone ale globului, insa odata cu incheierea acestor investitii, este de astreptat ca avansul PIB sa incetineasca, potrivit Bancii Mondiale.

Avertismentul Bancii Mondiale vine dupa ce Banca Asiatica pentru Dezvoltare a inrautatit saptamâna trecuta perspectivele economice ale regiunii si a evidentiat necesitatea unor reforme structurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here