Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri ca este pregatit sa ia toate masurile necesare pentru a tine sub control dobanzile de pe piata monetara si a sprijini bancile in perioada de inceput a redresarii economice.

„Vom fi deosebit de atenti la evolutiile care ar putea avea impact asupra politicii monetare si vom lua in considerare toate instrumentele disponibile”, a spus Draghi in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara a BCE in care dobanda cheie a fost mentinuta la nivelul minim record de 0,5%.

El a aratat ca banca centrala are la dispozitie o gama larga de instrumente si nu exclude nicio optiune de interventie, in functie de necesitati.

BCE incearca sa tina sub control dobanzile pe piata monetara, investitorii fiind expusi la riscuri care pornesc de la reducerea excesului de lichiditati si pana la testele de stres aplicate bancilor, transmite Bloomberg.

Draghi a reiterat totodata ca BCE este pregatita sa anunte o noua operatiune de refinantare pe termen lung, daca sistemul financiar european va avea nevoie.

In urma declaratiilor sefului BCE, euro s-a apreciat la 1,3577 dolari pe unitate, de la 1,3523 dolari pe unitate la inceputul conferintei de presa.

In timpul crizei datoriilor, BCE a furnizat institutiilor financiare imprumuturi pe termen de trei ani de peste 1.000 de miliarde de euro si a dat posibilitatea bancilor sa ramburseze anticipat datoriile. Pe masura ce bancile fac acest lucru, excesul de lichiditati din piata scade, ceea ce majoreaza costul imprumuturilor.

In zona euro, economia a dat semne de insanatosire de la sedinta din august a BCE, un indice de incredere calculat de Comisia Europeana crescand pentru a cincea luna consecutiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here