Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei a afisat in septembrie cea mai puternica crestere din ultimele 7 luni, datorita imbunatatirii sentimentului in sectorul serviciilor, industrie si in zona consumatorilor, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

Indicele increderii companiilor si consumatorilor in economie a crescut in septembrie la cota 97,4, fata de 95,6 in august, marcand cea mai buna evolutie din luna februarie.

Pe sectoare, sentimentul fata de economie s-a imbunatatit semnificativ in servicii, dar s-a deteriorat abrupt in zona comertului cu amanuntul, desi increderea gospodariilor a crescut, potrivit raportului Eurostat.

Indicele increderii in economie a evoluat pozitiv si in industrie, dar atmosfera din sectorul constructiilor este mai pesimista decat luna trecuta.

La nivelul UE, increderea in economie s-a imbunatatit in septembrie pentru cea de-a 5-a luna consecutiv, cu evolutii pozitive in toate sectoarele de activitate.

La nivelul zonei euro, indicele increderii in economie a crescut mai mult decat anticipau economistii, semnaland consolidarea revenirii economiei dupa 18 luni de recesiune, cea mai dificila perioada de la formarea blocului comunitar.

Economia zonei euro a revenit pe crestere in trimestrul al doilea dupa un an si jumatate de recesiune, cu o evolutie de plus 0,3% fata de primele trei luni ale anului.

somajul se mentine insa la cote record, iar multe tari continua sa deruleze masuri pentru reducerea deficitului bugetar si a datoriei publice.

Moneda euro s-a apreciat vineri cu 0,1% fata de dolar, la 1,3506 dolari/euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here