Romania trebuie sa faca eforturi in directia dezvoltarii pietei de capital, aceasta fiind solutia redresarii, iar nu cresterea impozitelor, a declarat, vineri, fostul ambasador SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, prezent la cea de-a doua editie a Bucharest Forum.

La inceputul interventiei sale, fostul diplomat si-a amintit de cei „peste trei ani minunati” petrecuti in Romania si a marturisit ca este in continuare optimist in legatura cu viitorul acestei tari, desi simte aceeasi frustrare, de pe vremea cand era la Bucuresti in calitate oficiala.

„Cand am venit aici, in august 2009, Romania tocmai avusese cea mai mare crestere economica din Europa, in jur de 7%, pentru ca apoi sa inregistreze o recesiune la fel de mare. Aceasta recesiune a dus si la disparitia multor investitii, astfel ca situatia a fost dramatica. (…) in pofida acestor lucruri, sunt in continuare optimist in ceea ce priveste Romania, dar si frustat, asa cum m-am simtit si in perioada in care am fost ambasador al SUA la Bucuresti. Uneori am avut senzatia ca Romania este cel mai mare dusman al ei, atunci cand vine vorba de mentalitate si de capacitatea de a atrage investitori straini. E o problema despre care voi continua sa vorbesc”, a declarat Mark Gitenstein, citat de Mediafax.

Una dintre nemultumirile sale vizeaza lipsa de masuri in ceea ce priveste modernizarea infrastructurii energetice, in pofida potentialului existent. „Romania este binecuvantata cu cele mai bune resurse energetice din regiune si totusi toti expertii spun ca Romania are nevoie de 10 miliarde de dolari investitii pentru a putea moderniza si dezvolta aceste active energetice”, a precizat fostul diplomat, adaugand ca Romania ar putea deveni, din nou, „un hub energetic al Europei, asa cum a fost in anii ’30-’40.

„Poate nu stiti, dar Romania a fost, dupa SUA, unul dintre cei mai inovativi producatori de energie. A avut a doua rafinarie din lume si expertii in domeniu mi-au spus ca, daca va veti duce acum in California, veti gasi inca tehnologie romaneasca in anumite zone petroliere. Lucru valabil si in alte parti ale lumii”, a subliniat Gitenstein.

Fostul ambasador a facut referire si la faptul ca Romania are extrem de multe ferme eoliene, dar transportul energiei produse este complicat, din cauza retelelor „invechite”. Totodata, el a punctat problemele din domeniul bancar si incapacitatea de a absorbi fondurile europene in valoare de 20 de miliarde de euro. „Prin urmare, alternativa (redresarii) nu va veni din cresterea impozitelor, ci din dezvoltarea pietelor de capital”, a conchis Mark Gitenstein.

in opinia sa, Romania trebuie sa reformeze trei piloni. „in primul rand, privatizarea intreprinderilor de stat trebuie facua intr-un ritm mai rapid si dupa modelul polonez. in Polonia au fost privatizate multe companii de stat, fara ca statul sa piarda controlul acestor active. Acest lucru este posibil si aici in Romania”, a spus Gitenstein. Cel de-al doilea pilon este reprezentat de o „foarte buna guvernanta corporatista”. „Guvernul a adoptat o lege in acest sens foarte buna, foarte moderna, care insa nu se aplica. Un element esential in aceasta lege este cel al managerilor privati la conducerea acestor companii de stat, astfel incat ele sa sa devina independente de zona politica”, a mai spus fostul ambasador. Cel de-al treilea pilon vizeaza dezvoltarea pietelor de capital.

in finalul interventiei sale, Mark Gitenstein a reiterat apelul catre autoritatile romane de a-si repatria tinerii talentati. „Fiul meu lucreaza la Microsoft in Redmond Washington. Nu prea se stie, dar acolo, in Redmond Washington, cea de-a treia limba folosita este romana. De ce atatia tineri romani lucreaza la Microsoft in Washington si nu aici? (…) Repatriati aceste talente”, a precizat Gitenstein.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here