Fostul director general al FMI Dominique Strauss-Kahn va acorda consultanta guvernului Serbiei, el promitand sa faca tot posibilul pentru a scoate din criza o economie muribunda, dar fara sa anticipeze o redresare miraculoasa.
Strauss-Kahn a descris, alaturi de vicepremierul Aleksandar Vucic, un tablou sumbru al situatiei economice din Serbia.
„Exista probleme reale, dar cred ca este posibil sa gasim solutii”, a declarat Strauss-Kahn, precizand ca a intrat in legatura cu guvernul sarb prin intermediul presedintelui bancii franceze de investitii Arjil, Wladimir Moloff, care are un contract cu autoritatile de la Belgrad si care l-a invitat „sa vina in echipa”.
Fostul om politic francez nu a mentionat ce solutii are in vedere pe termen scurt.
„Nu dispun de toate cifrele de care am nevoie. impreuna cu guvernul, vom intra in toate detaliile inainte de a propune masuri”, a spus Strauss-Kahn, care crede ca sarcina cea mai dificila va reveni guvernului, intrucat este mai usor sa dai sfaturi decat sa le aplici.
El a precizat ca in primele trei luni de colaborare nu va fi remunerat.
intrebat daca problemele cu justitia ale lui Strauss-Kahn pot leza imaginea guvernului, Vocic a subliniat ca il intereseaza numai competentele acestuia in domeniul economic.
Strauss-Kahn a demisionat de la sefia FMI in 2011, dupa ce a fost acuzat de viol de catre o camerista a unui hotel din New York. in Franta, el este judecat pentru proxenetism in circumstante agravante.
La sfarsitul lunii iulie, Strauss-Kahn a afirmat la televiziunea Rossia 24 ca politica este pentru el de domeniul trecutului si ca se concentreaza pe activitati de consultanta.
Fostul sef al FMI a fost numit in iulie membru in consiliile de supraveghere a doua institutii financiare de stat din Rusia, Fondul rus de investitii directe si Banca rusa de dezvoltare a regiunilor, controlata de grupul petrolier Rosneft.
Economia sarba s-a contractat cu 1,7% in 2012, somajul a atins 24%, iar datoria publica depaseste 60% din PIB.