Expunerea directa a bancilor straine pe economia romaneasca a scazut cu peste 3,3 miliarde dolari in primele trei luni din acest an, la 46,44 miliarde de dolari, cu aproape 25 miliarde de dolari sub nivelul maxim atins la finele anului 2008, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale.

Datele se refera la activele finantate extern din economie, inclusiv imprumuturi ale bancilor straine catre companii, banci si institutii de stat, obligatiuni si finantarea subsidiarelor locale ale institutiilor financiare straine, informeaza Mediafax.

Astfel, finantarea externa catre economia romaneasca a coborat de la 49,8 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut la 46,44 miliarde de dolari la finele lunii martie.

Finantarea din strainatate atrasa de economie a atins maximul istoric de 71,1 miliarde de dolari la finele anului 2008, inainte de criza mondiala.

Declinul din primul trimestru al acestui an a fost resimtit in principal in zona bancilor, avand in vedere ca activele finantate extern din sectorul nebancar au scazut cu numai 500 milioane de dolari, de la 19,7 milioane de dolari la 19,2 milioane de dolari.

Soldul creditelor acordate de bancile straine in Romania a scazut in primul trimestru cu aproape 4 miliarde de dolari, de la 41,4 miliarde de dolari la 37,5 miliarde de dolari. in zona nebancara, creditarea a coborat de la 16,25 miliarde de dolari la 15,2 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here