Vanzarile de tablete, precum iPad si Kindle Fire, le vor depasi pentru prima data pe cele de PC-uri in trimestrul al patrulea, sustinute de comenzile din perioada sarbatorilor de iarna, potrivit analistilor firmei de cercetare IDC, citati de Financial Times.

Schimbarea evidentiaza noua „era post-PC” preconizata de cofondatorul Apple Steve Jobs si vine la numai trei ani dupa ce compania americana a lansat tableta iPad, informeaza Mediafax.

In pofida evolutiei din trimestrul al patrulea, livrarile totale anuale de PC-uri, incluzand desktopuri si laptopuri, le vor depasi in continuare pe cele de tablete pana in 2015, potrivit IDC.

Astfel, pe o piata care include si smartphone-urile, livrarile de PC-uri vor inregistra o cota de 20,2% in acest an, cele de tablete se vor situa la 14,6%, in timp ce smartphone-urile vor reprezenta 65% din vanzari.

IDC se asteapta ca, odata incheiat procesul de impunere a tabletelor pe piata, sa inceapa o alta tranzitie si anume ascensiunea hibridelor smartphone-tableta, cu ecrane de 5 inci sau mai mari.

„Lumea dispozitivelor mobile a inregistrat mai multe cicluri de canibalizare, pe diferite categorii, iar in ultimii ani procesul s-a concentrat pe canibalizarea vanzarilor de PC-uri de catre cele de tablete. in urmatoarele 12-18 luni, ne asteptam ca smartphone-urile mari, numite «phablet», sa inceapa sa castige din piata tabletelor mai mici, contribuind astfel la un avans mai lent al livrarilor de tablete”, a declarat vicepresedintele IDC Bob O’Donnell.

In mare parte, cresterea la nivelul industriei va fi asigurata de vanzarile de smartphone-uri ieftine, noteaza IDC. Peste doua treimi din piata dispozitivelor cu conexiune la internet, estimata la 622 miliarde de dolari in acest an, va fi asigurata de smartphone-uri si tablete ieftine, cu preturi mai mici de 350 de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here