Grecia ar putea avea nevoie de alte doua acorduri de finantare externa de la creditorii internationali – UE, FMI si BCE – avand in vedere revenirea foarte lenta a economiei dintr-o criza prelungita, a declarat miercuri presedintele bancii centrale a Belgiei, Luc Coene.

Intrebat daca partenerii din zona euro pregatesc un al treilea pachet de finantare externa pentru Grecia, Coene a afirmat ca va fi nevoie de cel putin inca un acord, informeaza Mediafax.

„Este clar ca problema greceasca nu a ajuns la final. Vom incerca sa facem eforturi suplimentare – cu siguranta inca un acord, poate chiar doua – si vom vedea cum evolueaza situatia”, a afirmat oficialul belgian la postul de radio RTBL, preluat de Wall Street Journal.

Coene este membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene.

seful bancii nationale a Belgiei a adaugat ca situatia economica a Greciei traverseaza o perioada de ameliorare, insa foarte lenta, iar rezolvarea problemelor tarii ar putea dura „mult mai mult timp”.

Totusi, Coene considera ca problemele Greciei nu mai reprezinta un risc fundamental pentru zona euro.

Guvernele din zona euro vor fi nevoite cel mai probabil sa acorde noi imprumuturi Greciei pana la sfarsitul acestui an, pentru a acoperi deficitul de finantare. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a admis in luna august ca Grecia va avea nevoie de un al treilea acord de finantare externa.

Grecia are in derulare acorduri cu UE si FMI in valoare totala e 240 miliarde euro, incheiate in ultimii trei ani. Urmatoarea evaluare a acordului va avea loc in a doua parte a lunii septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here