Producatorii romani de produse bio exporta de circa doua ori mai mult decat vand pe piata interna, livrarile anuale in strainatate fiind estimate la 200-250 milioane euro, peste 90% dintre acestea fiind insa materii prime, potrivit datelor Asociatiei Bio Romania.

„Piata interna este undeva la 100 – 150 milioane euro si creste vertiginos. Exporturile sunt estimate la 200-250 milioane euro, iar peste 90% reprezinta materii prime. Cele mai mari exporturi sunt inregistrate la cereale, fructe de padure si vin”, a declarat, miercuri, presedintele Bio Romania, Marian Cioceanu.

Principalele piete de export sunt statele din Europa de Vest, precum Germania, Austria, Franta si Danemarca, dar si SUA, unde sunt livrate cereale si porumb.

Potrivit presedintelui Bio Romania, acestor state li se vor alatura Rusia si Elvetia.

Anul trecut, in Romania, suprafata exploatata in sistem ecologic a fost de circa 450.000 hectare, iar numarul operatorilor din acest sector s-a situat la 26.736, de aproape trei ori mai multi decat in 2011, conform datelor Ministerului Agriculturii.

Asociatia Bio Romania are 500 de membri, producatori de panificatie, lactate, oua, miere, fructe si legume, sucuri, cereale, plante tehnice si furaje ecologice care detin peste 80% din piata produselor bio din Romania.

Recent, Asociatia Bio Romania a semnat un parteneriat cu Carrefour Romania prin care produsele membrilor sai sunt prezente pe rafturile retailerului.

„Produsele membrilor Asociatiei Bio Romania au fost listate pe 31 iulie 2013 in 7 hipermarketuri din Bucuresti. incepand cu data de 12 septembrie 2013, clientii Carrefour vor putea cumpara produse bio romanesti din 19 hipermarketuri din tara dupa cum urmeaza: din toate cele 8 hipermarketuri din Bucuresti (Carrefour Unirea, Carrefour Militari, Carrefour Baneasa, Carrefour Vitantis, Carrefour Colentina, Carrefour Berceni, Carrefour Orhideea, Carrefour Colosseum), din cele 2 hipermarketuri din Iasi (Carrefour Era si Carrefour Felicia) si din hipermarketurile din Brasov, Ploiesti, Constanta, Braila, Suceava, Pitesti, Focsani, Buzau si Botosani”, a anuntat Carrefour.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here