Rezervele valutare la BNR au scazut in luna august cu 1,18 miliarde euro, la 32,17 miliarde euro, pe fondul unor rambursari de datorii insumand 1,47 miliarde euro, provenite din rate catre FMI si o emisiune de obligatiuni in valuta ajunsa la scadenta.

In luna august, BNR a consemnat intrari de 888 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele, informeaza Mediafax.

in acelasi timp, iesitile au totalizat 2,07 miliarde euro, rezultate din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc a noua si a zecea rambursare de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International (pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat 835 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat 168 milioane echivalent euro), precum si rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 19 august 2013, in suma de 470 milioane euro, capital si dobanda.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,5 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2013 au fost de 35,68 miliarde euro, fata de 36,69 miliarde euro la 31 iulie 2013.

De la inceputul anului, in contul datoriei publice in valuta catre Fondul Monetar International, Banca Nationala a Romaniei a rambursat, capital plus dobanda, 2,62 miliarde echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat 605 milioane echivalent euro.

Pana la sfarsitul anului, in contul datoriei publice in valuta catre Fondul Monetar International, Banca Nationala a Romaniei urmeaza sa plateasca, capital plus dobanda, circa 1,29 miliarde echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice circa 414 milioane echivalent euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here