China a devenit cel mai mare investitor străin din Europa emergentă în 2017, potrivit raportului „* publicat de CMS în colaborare cu EMIS. China a crescut valoarea investițiilor sale în regiune cu 78% până la 7,7 miliarde de euro, după o creștere de 96% în 2016. Statele Unite au rămas primul investitor ca volum, cu 92 de tranzacții în 2017. Aceste rezultate pot fi un semnal pentru ce se așteaptă în viitor în regiune, deoarece investițiile interne au continuat să domine activitatea: investitorii ruși au efectuat 603 tranzacții în valoare de 22,5 miliarde de euro iar investitorii polonezi au negociat 166 de tranzacții în valoare de 4,3 miliarde de euro.

 

În ansamblu, Europa emergentă s-a bucurat de încă un alt an foarte bun pentru activitatea de fuziuni și achiziții și a închis 2017 cu 2.113 tranzacții, raportate la întreaga regiune – cu 6% mai mult față de 2016. Valoarea tranzacțiilor a ajuns la 71,5 miliarde de euro, un mic declin față de 2016, dar cu mult peste valorile din 2014 și 2015.

 

„În ciuda incertitudinilor legate de politica mondială, încrederea a crescut în a doua jumătate a anului. Acest lucru a dus la un flux sănătos de tranzacții în contextul unui interes crescut din partea investitorilor străini. Acest lucru era valabil în special pentru China și arată că regiunea va juca un rol important în inițiativa sa « Belt and Road » pentru îmbunătățirea infrastructurii partenerilor comerciali cheie. Suntem deja martorii unui volum important de activitate la începutul anului 2018, cu toate semnele care indică un alt an bun pentru activitatea de fuziuni și achiziții din regiune „, a declarat Helen Rodwell, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

 

Potrivit raportului CMS – EMIS, în 2017 s-au evidențiat câțiva actori importanți. În Ucraina, în ciuda tensiunilor din estul țării, s-a înregistrat o creștere cu 67% a activității de fuziuni și achiziții, în timp ce Ungaria a înregistrat cea mai mare creștere (126%), în valoare totală de 2,7 miliarde de euro. Rusia, cea mai mare țară din regiune, a avut cele mai înalte niveluri de activitate în 2017, cu 671 tranzacții în valoare de 36,7 miliarde de euro. România a înregistrat o creștere puternică în activitatea de fuziuni și achiziții, cu o creștere cu 13% a volumului de tranzacții și cu 64% a valorii acestora. Creșterea economică din Polonia a avut ca rezultat o piață puternică a tranzacțiilor, cu o creștere de 3% a volumului de tranzacții (288).

 

 

 

 

* Raportul „M&A 2017/2018” prezintă tendințele din 15 țări emergente din Europa Centrală și de Est – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Federația Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia și Ucraina – pe baza datelor EMIS M&A pentru 2012-2017, combinate cu comentarii, previziuni și prognoze pentru anul 2018, furnizate de CMS. Pentru mai multe informații, consultați:

https://cms.law/en/GBR/Publication/Emerging-Europe-M-A-Report-2017-18


„Odată cu creșterea economică a regiunii, care depășește toate economiile majore, un mediu favorabil pentru investițiile străine și finanțarea UE și o populație din ce în ce mai bogată, de peste 100 de milioane de locuitori, Europa Centrală și de Est este o piață atractivă în sine. Fluxul de tranzacții arată că CEE rămâne o țintă esențială pentru investitorii internaționali, indiferent dacă doresc să profite direct de piețele sale sau să le utilizeze pentru a produce bunuri pentru export „, a declarat Radivoje Petrikić, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

 

În întreaga regiune, cel mai activ sector a fost cel imobiliar și de construcții, cu un total de 390 tranzacții în valoare de 16,9 miliarde de euro, urmat de cel productiv (Manufacturing) și apoi de cel tehnologic. Polonia a fost cea mai activă piață pentru noile listări la bursa de valori, cu un IPO în valoare totală de aproape 1,8 miliarde de euro.

 

„Suntem, în general, optimiști și credem că 2018 va fi un an foarte bun pentru fuziuni și achiziții în regiune. Creșterea economică din CEE/SEE, împreună cu finanțarea încă ieftină, la care se adaugă și numărul redus al incertitudinilor de la început de an, comparativ cu 2017, fac din regiune o destinație de investiții de dorit. În plus, ne așteptăm ca incertitudinea fiscală și de reglementare din Statele Unite va forța companiile de acolo să fie mai precaute cu privire la tranzacțiile interne și să se uite în schimb mai atent la Europa. Clasarea Chinei în ca prim investitor în Europa Centrală și de Est anul trecut ar putea sugera viitoarele tendințe în piața de M&A”, a conchis Stefan Stoyanov, Head of M&A Database, EMIS.

 

 

***

 

CMS în Europa Centrală și de Est:

CMS consiliază corporații multinaționale și investitori în Europa Centrală și de Est de peste 25 de ani. Cu peste 100 de parteneri și 500 de avocați în cele 15 birouri full-service din CEE (mai mult decât orice altă firmă de avocatură) CMS are o viziune de detaliu a mediului de afaceri din regiune.

Echipele CMS din Europa Centrală și de Est sunt pe primul loc în jurisdicțiile lor. În prezent, CMS a obținut 38 de clasificări în cadrul Band 1 al Chambers Europe și Legal 500 Europe și a primit, în anul 2016, premiul „European Law Firm of the Year” la Premiile Chambers Europe. CMS este consultant pentru corporații de top și pentru cele mai mari instituții financiare din regiune și continuă să fie cel mai solicitat consilier juridic în domeniul fuziunilor și achizițiilor din Europa Centrală și de Est, oferind consultanță pentru mai multe tranzacții în regiune decât orice altă firmă de avocatură.

 

Despre CMS

CMS România este membru al reţelei internaţionale CMS. Înființată în 1999, CMS este o firmă de avocatură internațională care oferă servicii complete, ocupând a 10-a poziție în funcție de numărul de avocați (Am Law 2016 Global 100). Cu 74 de birouri în 42 de țări la nivel mondial și peste 4,500 de avocați, CMS are o experiență îndelungată în furnizarea de consiliere în regiunile geografice locale, dar și în afara lor. CMS reprezintă numeroase companii care se numără în top Fortune 500 și FT European 500, precum și majoritatea companiilor DAX 30. Veniturile firmei au însumat 1,05 miliarde de euro în 2016.

CMS oferă o gamă variată de servicii în 19 domenii de practică și sectoare, inclusiv Corporate/M&A, Energie, Fonduri, Științele Vieții, TMC, Mediu fiscal, Mediul bancar și financiar, Comercial, Concurență și UE, Soluționarea litigiilor, Angajare și sistem de pensii, Proprietate intelectuală și Bunuri imobiliare și Construcții.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.cms.law

 

Despre EMIS:

EMIS pune la dispoziție informații relevante, date de cercetare, comparații și analize științifice de piață pentru peste 120 de piețe emergente. Platforma de informații EMIS oferă un amestec unic de analize, date și știri despre companii, industrii și țări, colaborând cu cei mai importanți experți în macroeconomie din lume, cele mai renumite firme de cercetare din industrie și furnizorii de știri cu cea mai mare autoritate, pentru a oferi o perspectivă completă asupra fiecărei piețe emergente. Înființată acum 20 de ani, EMIS are aproape 300 de experți în 13 țări din întreaga lume, oferind informații pentru 2.000 de clienți. EMIS este parte a Euromoney Institutional Investor plc. Pentru mai multe informații, vizitați www.emis.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here