Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/in-aer-liber-afara-model-estompare-3091676/

Din ce în ce mai mulţi pacienţi adulţi apelează la varianta unor aparate dentare fixe pentru a-şi îndrepta dantură. În timp ce unii oameni au putut moşteni un material genetic bun şi se bucura de o dantură dreaptă şi frumoasă în mod natural, alţii nu au avut această oportunitate şi au fost nevoiţi să trăiască cu această “ruşine” toată viaţa lor. Din fericire, ultimele cercetări în domeniu demonstrează pacienţilor ajunşi la vârsta adultă faptul că dantura lor poate fi “reparată” chiar şi după vârsta de 30 de ani, cu ajutorul unui aparat dentar fix.

Tot evoluţiile în domeniul tehnologic arată faptul că aparatele dentare fixe nu trebuie să fie foarte vizibile şi nici să provoace disconfort pacienţilor, ci mai degrabă sunt eficiente şi asigură aspectul estetic după câteva luni de purtare.

Ce sunt aparatele dentare fixe şi cum funcţionează ele chiar şi la vârsta adultă?

Potrivit clinicii clinica Dentik care asigură și derularea programelor de rezidențiat în stomatologie generală, aparatele dentare fixe sunt dispozitive medicale stomatologice special concepute pentru a îndrepta poziţia dinţilor. Acestea sunt formate din bracketi fixaţi pe dinţi cu adezivi speciali şi uniţi prin arcuri care au rolul de a muta treptat dinţii în poziţia corectă.

Există mai multe tipuri de aparate dentare fixe, care pot fi montate şi la vârsta adultă, nu numai în copilărie sau în adolescenţă, şi anume:

  • aparate dentare fixe metalice, foarte cunoscute, ieftine, apreciate şi rezistenţe. Având o eficienţă maximă, dar un aspect destul de inestetic, aparatele dentare fixe metalice sunt potrivite mai ales copiilor şi adolescenţilor, sau pacienţilor adulţi care nu au contact cu foarte mulţi clienţi sau colaboratori;
  • aparate dentare fixe transparente, ceramice, care pot trece neobservate din punct de vedere estetic, dar care au rezultate foarte vizibile după perioada în care sunt lăsate să acţioneze;
  • aparate dentare fixe pe termen scurt, cele mai potrivite pentru adulţii care se grăbesc să aibă un zâmbet cât mai frumos, acestea având un timp de purtare de 4-9 luni, foarte redusă comparativ cu alte aparate dentare.

Vârsta ideală pentru aparatul dentar şi necesitatea acestuia

Dacă până nu demult, vârsta ideală pentru a purta un aparat dentar era de 9-14 ani, acum aparatele dentare fixe pot fi purtate chiar şi după vârsta de 30 de ani. Poziţionarea dinţilor poate fi corectată cu ajutorul acestor aparate dentare la orice vârstă, existând o limită inferioară la copiii cu dinţii de lapte sau cu dantura într-un stadiu de creştere precoce.

Tratamentul cu aparatele dentare fixe durează mai mult de 24 de luni, mai ales la vârsta maturităţii şi este recomandat pacienţilor care se simt inconfortabil cu aspectul lor, cu zâmbetul lor, pacienţilor care au probleme legate de poziţia dinţilor şi doresc să scape de acest mic inconvenient estetic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here