Sursa foto: https://unsplash.com/photos/HPEOsBTn8Ps

Dacă folosiți imprimante 3D pentru a realiza diferite obiecte, veți avea nevoie și de filamente speciale. Acestea se împart în mai multe categorii și sunt de mai multe feluri, în funcție de utilizare și de proprietățile lor. Atunci când folosiți o imprimantă 3D, este important să găsiți cele mai potrivite filamente pentru aplicațiile concrete de care aveți nevoie la un moment dat.

Printre cele mai utilizate tipuri de filamente pentru imprimantele 3D se numără:

  • filamentele ABS
  • filamentele policarbonat PC
  • filamente biodegradabile
  • filamente magnetice
  • filamente care își schimbă culoarea
  • filamente 3D termice
  • filamente din fibră carbon etc.

Discutăm în acest articol despre filamentele nylon și cele ASA.

Filamente Nylon pentru imprimante 3D

Nylonul face parte din familia polimerilor sintetici utilizați în mai multe aplicații industriale și este o soluție de bază în metodele de fuziune a pulberilor de imprimare 3D. Ca filament pentru imprimarea 3D, excelează în materie de rezistență, flexibilitate și durabilitate.

Proprietățile filamentelor nylon pentru imprimantele 3D

Aceste filamente Nylon se remarcă printr-o rezistență sporită, o durabilitate mare și o flexibilitate semnificativă. Ca și dificultate de utilizare, se încadrează în clasa medie. Filamentele de nylon se folosesc la o temperatură de imprimare de 240 – 260 grade Celsius, iar temperatura patului de imprimare trebuie să fie cuprinsă între 70 și 100 grade Celsius.

Ca și contracție – deformare, proprietățile sunt considerabile, iar nylonul nu este solubil.

O altă caracteristică unică a acestui filament de imprimantă 3D este faptul că se poate vopsi, fie înainte, fie după procesul de imprimare. Partea mai puțin plăcută este că nylonul este higroscopic, ceea ce înseamnă că absoarbe umezeala. Prin urmare, este important să-l depozitați într-un loc răcoros și uscat, în condiții optime, pentru printuri de cea mai bună calitate.

Când puteți folosi filamente de nylon pentru imprimantă 3D?

Având în vedere rezistența, flexibilitatea și fiabilitatea nylonului, acest tip de filament de imprimantă 3D poate fi folosit pentru a realiza scule, prototipuri funcționale sau piese mecanice (cum ar fi balamale, catarame sau roți dințate).

În concluzie, cele mai importante avantaje ale nylonului sunt rezistența, flexibilitatea și durabilitatea. Punctele sale slabe sunt susceptibilitatea la umiditate și faptul că necesită o temperatură ridicată a duzei și a patului de imprimare.

Filamente ASA pentru imprimante 3D

Filamentele ASA sunt deseori comparate cu cele ABS. Sigur, ABS-ul are punctele sale slabe, dar ca filament, conține de obicei aditivi care ajută la imprimare. O alternativă bună pentru ABS, o reprezintă ASA.

ASA a fost dezvoltat inițial pentru a fi un material rezistent la intemperii și este folosit în mod obișnuit în industria auto.

În afară de faptul că este un filament de imprimantă 3D rigid, puternic și relativ ușor de impriman, ASA este, de asemenea, extrem de rezistent la expunerea chimică, la căldură. Cu excepția condițiilor extreme, acest filament nu-și va schimba de obicei forma sau culoarea. Dacă printurile din ABS tind să se denatureze și să se îngălbenească dacă sunt lăsate în aer liber, acest lucru nu este valabil în cazul filamentelor ASA.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here