Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WFgSotZQECo

 

Timpul trece, dar unele trenduri rămân cu noi poate pentru totdeauna. Da, vorbim despre minimalism – acest gigant în lumea tendințelor în design interior nu dă semne că ne va părăsi prea curând. Însă, odată cu schimbările survenite în viețile noastre, simțim din ce în ce nevoia de mai mult confort, mai multă intimitate și căldură – și, deși îl iubim, albul din minimalist ne oferă adesea un sentiment rece, absent, indiferent, nu?

 

Ei bine, noul trend în design interior este minimalismul călduros – un minimalism ca la carte, dar care să nu genereze o amenajare rece sau impersonală.

 

  1. Lumina

 

Oricât de mult se vorbește despre iluminat, tot nu îi acordăm importanța cuvenită: lumina este principalul factor care face o cameră ospitalieră și călduroasă. Sau nu. De aceea, asigură-te că alegi înțelept sursele de iluminat: pentru o încăpere cozy și caldă, ai nevoie de o lumină pe măsură, nu de una rece, ca de magazin.

 

Și nu uita și de „iluminatul alternativ”, adică de lumânări – sunt minimaliste, dar transformă întreaga încăpere într-una mult mai primitoare. Dacă vorbim de o amenajare living, optează obligatoriu pentru o lumină caldă, poate chiar ușor difuză – în zone precum baia și bucătăria, unde vei avea nevoie de mai multă vizibilitate, poți avea parte de o lumină mai accentuată.

 

 

 

 

 

  1. Texturi

 

O încăpere caldă este o încăpere pe care, realmente, o poți simți. Vizualizează asta: catifea, mohair, tweed, lână, in gingaș, pânză topită. Nu ai vizualizat neapărat forme sau culori, ci texturi, nu?

 

Ei bine, texturile sunt un alt factor care pot transforma complet o încăpere dintr-una rece în una intimă și familiară; chiar dacă minimalismul nu îți permite să ai zeci de pături sau perne din materiale diferite, asigură-te că textilele pe care le ai diferă: un covor din mohair, perdeaua din in, pernele învelite în catifea și o singură pernă din lână. Spațiul va arăta instant mult mai primitor, călduros și intim.

 

  1. Nu te rezuma la alb

 

Știm – albul este adevăratul guvernator al minimalismului. Însă poți obține o amenajare minimalistă și deviind ușor de la nuanța rece a albului. Cea mai simplă sugestie pe care ți-o facem este să combini mai multe variațiuni de alb: alb clasic, off-white, alb-gri.

 

Conceptul de „layering” nu este valabil doar pentru texturi, ci și pentru nuanțe – chiar dacă par un aspect minor, variațiunile cromatice pot transforma complet un spațiu dintr-unul impersonal, într-unul cald și confortabil.

 

  1. Alege o amenajare umană

 

Oricât de bizar sună, amenajează având umanitatea în minte. Adică – de cele mai multe ori, minimalismul este văzut ca designul „impecabil”, „perfect”, „fără cusur”. Și asta îl face, într-adevăr, ultra-elegant, dar îl mai face și rece, impersonal, de parcă ar fi nelocuit. Alege să amenajezi uman – chiar dacă asta înseamnă imperfect.

 

De exemplu, ne-am obișnuit ca în minimalism să ascundem tot: țevi, calorifere, cabluri. Cum ar fi dacă, în procesul de montare centrala termica, nu ai mai opta pentru o centrală incorporabilă și ai lăsa-o la vedere?

 

Chiar dacă ți se pare mai puțin estetic, în realitate, acest aspect aparent „neglijent” nu face decât să ne reamintească că acel spațiu este locuit, că e imperfect și întocmai asta îl face…perfect. Și călduros.

 

Pe cât de simplu pare, pe atât de complicat este, de fapt, minimalismul – pentru că întotdeauna lucrurile simple ne întind cele mai multe capcane. Între eleganța minimalismului și plasticitatea sa este doar o linie fină – chiar dacă îți dorești o amenajare ca la carte, de un minimalism desăvârșit, nu uita că amenajezi o locuință în care vor sta oameni cu emoții și dorințe; nu vrei să îți transformi casa într-un cabinet medical, nu?

 

Sentimentul de ne-apartenență poate fi cu ușurință dobândit atunci când optăm pentru o amenajare minimalistă excesivă, care poate deveni chiar agresivă – în umbra tuturor tendințelor existente, este important să nu uităm că ce ne dorim cu toții la finalul unei zile cumplite este o casă primitoare, călduroasă, intimă. O casă în care să ne simțim acas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here