Acum un deceniu am asistat la un întreg exod al bucureștenilor către casele situate în localitățile de la marginea orașului. Problemele legate de timpul petrecut în trafic pe drum spre diverse puncte de interes din Capitală au mai diminuat, de-a lungul anilor, entuziasmul cumpărătorilor. Acum, asistăm însă la o tendință similară, apărută printre altele pe fondul pandemiei.

„Acum 10 ani, am prins acea perioadă în care a fost o explozie de interes în a cumpăra case în exteriorul Bucureștiului și terenuri”, ne-a explicat Iulian Niculae, Sales Manager pentru ansamblul LaRa Condominium și Realtor care activează în imobiliare din anul 1993. Elementul hotărâtor care i-a făcut, însă, pe mulți să revină în Capitală a fost cel al timpului petrecut în trafic.

Interesul care se resimte la nivelul pieței în ultima perioadă este diferit față de cel de atunci și are la bază trei aspecte, consideră el.

 

În primul rând, poți cumpăra cu un buget mai mic proprietăți mai bune decât cele disponibile în multe din cartierele bucureștene. „Casele sunt mult mai ieftine în exteriorul Bucureștiului, oferta este mult mai bogată, iar calitatea construcției este net superioară față de cea pe care o găsești în București, mă refer la segmentul de case de pe piața veche pentru că se construiesc puține ansambluri noi de case”, ne-a explicat Niculae.

În al doilea rând, aglomerația de pe străzi a devenit atât de mare încât chiar și dacă stai în București, dar trebuie să traversezi orașul pentru a ajunge la destinație, poți să-ți petreci și o oră în trafic.

Lockdown-ul și senzația de sugrumare dată de statul între patru pereți pe o perioadă atât de îndelungată de timp și-au adus, de asemenea, contribuția la noua tendință.

Pe de altă parte, cei mai mulți cumpărători nu pleacă în gând din start cu ideea de a cumpăra o casă în afara Bucureștiului, spune Iulian Niculae, ci ajung să se convingă că aceasta este cea mai bună opțiune pentru ei abia după ce analizează oferta disponibilă în diverse cartiere.

„Vorbesc cu cei care cumpără în Otopeni și prima lor idee este casa în București. Au fost la vizionări, au văzut care este oferta și când dai pe o casă bătrânească cu teren 250 de mp și 150.000 de euro, o casă ce trebuie efectiv dărâmată, îți dai seama că poate nu este drumul corect. Oamenii nu au timp să se ocupe de construcții și atunci se interesează în exteriorul Bucureștiului”, ne-a mai spus el la CPI Webinar.

Cei care aleg să se mute în Otopeni lucrează, în principal, în mediul corporatist, au vârste cuprinse între 30-35 de ani și unul sau chiar doi copii. Sediile multor companii se află în clădirile de birouri din zona de nord a Capitalei, ușor accesibilă din Otopeni, iar infrastructura școlară disponibilă în apropierea casei este destul de bine dezvoltată, deci cei mici nu trebuie să fie duși zilnic la grădiniță sau la școală în București.

Written by

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here