Conform noilor estimari ale executivului comunitar, exporturile UE de carne de porc ar urma sa ajunga la 2,92 milioane tone in 2019, in crestere cu 9% fata de 2,68 milioane tone anul trecut. In plus, spre deosebire de situatia de anul trecut, cand exporturile UE au crescut cu 4% chiar daca cererea venita din China a scazut, Comisia sustine ca anul acest pesta porcina africana va duce la cresterea importurilor Chinei.

„In 2019, exporturile de carne de porc ar urma sa creasca in mod semnificativ pe masura ce creste cererea chineza. Preturile cresc si ele in conditiile in care oferta este redusa, iar perspectivele la export se imbunatatesc”, sustine Comisia Europeana.

Un inalt oficial chinez a estimat ca in al doilea trimestru al acestui an preturile la carnea de porc ar urma sa creasca cu 70%, dupa ce datele oficiale au aratat ca epidemia de pesta porcina africana a dus la reducerea cu 10% a efectivelor de porcine.

În perioada care a trecut din luna august 2018 si pana in prezent, pesta porcina africana s-a extins rapid in China, tara care este cel mai mare producator mondial si totodata cel mai mare importator mondial de carne de porc.

China este principala piata de export pentru carnea de porc din UE, iar importanta acestei piete a crescut dupa ce in anul 2014 Rusia a introdus un embargo pentru livrarile de carne de porc din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here