Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează, cu ocazia participării Orchestrei Române de Tineret în cadrul prestigiosului Festival Young Euro Classic, expoziţia George Enescu, Dimensiunea Românească a Muzicii Sferelor”.

Expoziţia, realizată de Muzeul Naţional George Enescu de la Bucuresti, este axata in jurul Operei Oedipe, a marelui compozitor român, şi va fi prezentată în această seară în cele doua foaiere adiacente Salii Mari a Konzerthaus Berlin, putand fi vizionată înainte de concert, în pauză şi la incheierea acestuia.

Evoluţia Orchestrei Române de Tineret în cadrul Festivalului Young Euro Classic a produs de fiecare dată senzaţie, fiind aşteptată cu interes deosebit de publicul meloman german. Orchestra Română de Tineret va concerta şi anul acesta la Festivalul Young Euro Classic din Berlin, avându-l ca dirijor pe maestrul Cristian Mandeal și ca solist pe violoncelistul Stefan Cazacu.

În anul 2008, violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Cristian Mandeal au fondat împreună prima orchestră simfonică de tineret din România, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov”. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. În cativa ani, Orchestra Română de Tineret – reunind în marea majoritate artişti cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, selectaţi dintre cei mai valoroşi din întreaga ţară – a cunoscut o evoluţie fulminantă: apariţii de succes pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision – Tineri muzicieni”, prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, concerte la Paris şi Strasbourg în cadrul unui proiect cultural european. De asemenea, tânărul ansamblu a concertat în deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache” şi a susţinut două concerte extraordinare în cadrul prestigiosului Festival Internaţional „Young Euro Classic” de la Berlin în luna august 2012, 2014, 2016 şi 2018. În noiembrie 2011 ansamblul a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here