Cele mai multe insolvențe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în sectorul construcțiilor, reiese din analiza Coface.
Sunt câteva zeci de mii de firme de construcții active pe șantierele din România și probabil ai vrea să afli cât mai multe despre firmele cu care lucrezi.

Iată 9 informații utile pe care vrei să le cunoști despre constructorii cu care te gândești să faci afaceri:

1. Ce șantiere mai au în lucru sau pe care le-au finalizat recent
O firmă cu un portofoliu de lucrări mare sau anvergura acelor proiecte îți vor aduce în atenție potențialul colaborării cu acea companie. În profilele de companie IBC Focus vei găsi lista cu proiectele unui constructor, dar și o segmentare a acestora pe domenii:

2. Vechimea firmei în piață
Mai bine de 50% din firmele de construcții din Romania nu rezistă mai mult de 4 ani în piață. Orice firmă care are o vechime mai mare înseamnă, cel puțin teoretic, un risc mai scăzut de a nu intra în insolvență.

Din acest motiv, în profilele de companie IBC Focus vei găsi evidențiată vechimea companiei.
3. Harta cu șantierele din portofoliu
Cu cât un constructor are capacitatea de a desfășura lucrări în diferite județe ale României, cu atât mai mare probabilitatea de a fi mai disciplinat logistic și financiar. În construcții e ca în război, capacitatea de a asigura logistica și resursele financiare sunt vitale în expansiunea geografică.

 

Iată mai jos un exemplu de cum arată harta cu proiectele unui constructor:

4. Ponderea lucrărilor private vs publice
Economia este ciclică și sunt momente când este mai bine să lucrezi cu statul și sunt momente când este mai sigur să lucrezi cu investitorii privați. Un portofoliu de lucrări mixt probabil este cel care oferă o stabilitate superioară față de constructorii care își pun toate ouăle în același coș.

În profilele de companie IBC Focus vei găsi această segmentare realizată procentual:

5. Oamenii cheie și firmele conexe
Un „țepar” se poate ascunde ușor în spatele unei noi firme înființate. De asemenea, mulți antreprenori preferă optimizarea fiscală și înființează noi companii pentru a se încadra în anumite marje de impozitare. Când evaluezi un partener, aceste informații pot aduce noi nuanțe în interpretarea riscului de a lucra cu acea firmă.

6. Prezența în online și social media
Așa cum mai toți angajatorii evaluează candidații la un job căutând indicii pe social media, la fel poți și tu căuta indicii despre eventuale plângeri sau evaluări din partea clienților. Un constructor care nu are website actualizat și nici profile de social media (facebook sau Linkedin) poate semnala o lipsă de interes față de branding sau o lipsă de transparență în piață. Ambele sunt semnale care ar trebui să ridice un semn de întrebare.

 

Pe Victa.ro și în profilele de companie IBC Focus vei găsi ușor link-urile spre rețelele sociale și site-urile companiilor de interes:

7. Indicatorii financiari
Deși datele prezentate public sunt raportate pentru anul precedent, istoricul acestor indicatori sunt o sursă bună de luat în calcul atunci când te gândești să bați palma cu un constructor. O sumarizare a acestor indicatori o găsești și în profilele IBC Focus:
8. Numărul de angajați
În construcții nu prea merge treaba fără angajați. Desigur, se poate subcontracta. Chiar și așa însă, numărul de angajați îți poate aduce un indiciu vis-a-vis de potențialul acelei firme.

În profilele de companie IBC Focus vei vedea evoluția numărului de angajați ai fiecărui constructor:

9. Harta relațională pe șantiere
Uneori cele mai bune referințe despre un constructor le poți obține de la cei care au colaborat în trecut cu respectiva companie. Poți afla cu un singur click cu ce arhitecți, investitori și chiar alți constructori a mai colaborat firma respectivă, și astfel știi de unde poți cere referințe sau informații suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here