150 000 de bucăți de televizoare și echipamente cu ecran plat au fost reciclate din mai anul trecut la GreenWEEE, lider de piață în reciclarea deșeurilor electrice și electronice în România.

 

GreenWEEE este prima companie din Europa Centrală și de Est care dispune de o linie complet dedicată reciclării echipamentelor ce conțin ecrane plate – LCD, plasmă și LED, în urma unei investiții de 0,5 mil EUR. Linia permite tratarea a peste 2500 tone/ an de televizoare și echipamente ce conțin ecrane plate și este conformă cu B.A.T (Cele mai bune tehnologii disponibile).

 

”Tehnologia este în continuă evoluție, punând la dispoziția noastră echipamente din ce în ce mai complexe, dar care au și un conținut de substanțe periculoase. Din acest motiv trebuie să găsim variante sigure și responsabile atunci când aceste echipamente nu mai sunt funcționale. Linia de reciclare echipamente cu ecran plat este o soluție de economie circulară, materialele rezultate în urma procesului tehnologic fiind introduse și folosite de alte industrii, ca materii prime secundare”, a declarat Marius Costache, Director General GreenWEEE.

 

Ecranele plate – LCD, plasmă și LED conțin beriliu, cadmiu, plumb, mercur și alte substanțe periculoase, fiecare dintre acestea putând prezenta riscuri pentru sănătatea umană. Reciclarea corectă este obligatorie pentru a asigura siguranța pentru mediul înconjurător.

Pentru că LCD-urile conțin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare se focuseaza în extragerea substantelor și materialele periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate: metale și plastice sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

 

Compania asigură o reciclare la cele mai ridicate standarde, fiind singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX. Standardul WEEELABEX (www.weeelabex.org) este un certificat european ce stabilește un set de reguli privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

 

Green WEEE își desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău și la Campia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100 000 tone/an, cu un numar de peste 400 de angajați și o investiție totală de 25 milioane de euro.

 

Despre Green WEEE

Green WEEE face parte din parcul integrat de reciclare Green Group, alături de: GreenTech (cel mai mare procesator european pentru deșeuri PET), GreenFiber International (lider european in producția de fibră sintetică), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deșeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor) și Green Resources Management (organizație de transfer de responsabilitate pentru ambalaje).  Cu o prezență de 18 ani de activitate pe piața europeană de reciclare, având o cifră de afaceri de 175 milioane de euro și peste 2000 de angajați, Green Group folosește un model de afaceri unic, condus de principiile economiei circulare, oferind servicii care încep de la colectarea deșeurilor până la reciclare și producerea de noi materiale valoroase din deșeuri, realizând astfel o buclă închisă a produsului.

Începând din 2016, Green Group este deținut de Abris Capital Partners, un fond independent de top de private equity, care se concentrează pe oportunităţi mid-market în ţările din Europa Centrală şi de Est (CEE), cu investiții de capital de peste 1,2 miliarde EUR.

 

Mai multe informații pe www.greenweee.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here