Bucuresti,14.07.2020: Un studiu de seroprevalenta a infectiei COVID-19, derulat in luna mai, in cadrul Columna Medical Center, cel mai mare centru de reproducere umana asistata din Romania, arata ca doar 2% dintre pacientii si angajatii clinicii au dobandit, in mod natural, imunitate la noul coronavirus, prin dezvoltarea anticorpilor specifici. Rezultatele obtinute in urma cercetarii sunt in concordanta cu rata scazuta de imunizare a populatiei generale.

 

In cadrul cercetarii au fost efectuate analize serologice unui numar de 100 de persoane (75 de pacienti si 25 de angajati), pentru a determina prezenta in sange a anticorpilor de tip IgG (Imunoglobuline G) sau IgM (Imunoglobuline M) dezvoltati de organism impotriva COVID – 19. Persoanele testate au varste cuprinse intre 25 – 48 de ani, locuiesc in Bucuresti si au trecut de triajul epidemiologic de la intrarea in incinta clinicii.

 

Dintre cei 75 de pacienti ai clinicii din luna mai, o singura pacienta a avut rezultat pozitiv pentru anticorpii de tip IgG, ceea ce inseamna un procent de imunizare de 1,33% in randul pacientilor. Referitor la personalul clinicii, probele serologice au relevat anticorpi IgG doar la un cadru medical, rezultand o rata de imunizare de 4% in cadrul echipei Columna Medical Center. La nivel national, 1 din 7 cazuri confirmate cu noul coronavirus este angajat in sistemul medical. Niciunul dintre participantii la studiu nu a prezentat anticorpi IgM.

Studiul intitulat „Low seroprevalence of SARS-CoV-2 IgG antibodies in a fertility setting population in Romania” („Seroprevalenta scazuta a anticorpilor IgG ai SARS-COV-2 intr-o clinica de fertilitate din Romania”) a fost condus de Dr. Corina Manolea – medic specialist in tratamentul infertilitatii si medicina reproductiva si Dr. Melihan Bechir – medic primar obstetrica-ginecologie si senior embriolog, cu supraspecializare in infertilitate si reproducere umana asistata, cu implicarea dnei. Ioana Rugescu – reprezentant al Agentiei Nationale de Transplant. Acesta a fost publicat recent in jurnalul stiintific Human Reproduction al Societatii Europene pentru Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE).

 „Cercetarea efectuata in cadrul clinicii noastre ofera o estimare privind proportia de pacienti cu infertilitate care sunt deja imunizati la virusul SARS-CoV-2. Cifrele generale releva o seroprevalenta extrem de scazuta in contextul pandemiei actuale. Astfel, specialistii nostri recomanda pacientilor care doresc sa urmeze tratamente de fertilizare sa mentina toate masurile de preventie necesare, de la masuri de igiena, distantare sociala, purtarea mastii in spatiile inchise, in vederea limitarii infectiei COVID-19, cresterea ratei de acces la tratament, precum si derularea in conditii optime si cu riscuri minime a procedurilor de reproducere umana asistata”, a adaugat Nicoleta Zamfir, CEO Columna Medical Center.

„Spre deosebire de inceputul pandemiei, cand focusul era indreptat asupra perfectionarii testelor moleculare de detectie directa a virusului SARS-CoV-2 la cei infectati, acum atentia se indreapta si asupra testelor serologice, care permit identificarea prezentei sau absentei anticorpilor. Dinamica anticorpilor si longevitatea protectiei conferite de acestia sunt inca neclare, testele serologice existente sunt perfectibile, dar cu toate acestea ne-au permis o imagine asupra ratelor extrem de mici de imunizare naturala a populatiei generale sau a anumitor subpopulatii specifice, cum sunt cuplurile afectate de infertilitate. Datele preliminare pe un numar mult mai mare de pacienti ai clinicii, colectate in luna iunie, demonstreaza aceeasi rata mica a prezentei imunitatii la noul coronavirus ca si raportarea pe primii 100 de subiecti, imunizarea fiind de doua ori mai mare in randul personalului medical comparativ cu pacientii. Deci, pentru moment, precautia ramane principala arma pentru a ne asigura de continuitatea, calitatea si siguranta tratamentelor de reproducere asistata”, a declarat Dr. Corina Manolea – coordonatorul studiului, medic specialist in tratamentul infertilitatii si medicina reproductiva in cadrul Columna Medical Center.

Despre Columna Medical Center

Infiintat in anul 2011, in Bucuresti, Columna Medical Center este cel mai mare centru specializat in reproducere umana asistata din Romania, cu peste 1.000 de proceduri FIV realizate anual. Clinica detine cea mai mare echipa de specialisti in domeniu (15 specialisti), avand cea mai vasta experienta in FIV (peste 20 ani), si este singura din Romania care dispune de 4 senior embriologi. Dotarea de ultima generatie, auditarea externa anuala, echipa medicala cu cea mai mare experienta in domeniul RUA, abordarea pluridisciplinara si personalizata a fiecarui caz in parte sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la obtinerea celor mai bune rezultate pentru pacientii clinicii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here