“Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) acordă o mare atenție promovării relațiilor economice și comerciale cu parteneri din afara Uniunii Europene. Ţările din nordul Africii, respectiv zona Magrebului constituie o prioritate pentru noi, o dovadă în acest sens fiind deschiderea, acum 8 ani, a unei reprezentanţe a Camerei bucureştene la Tanger, foarte activă atât în Regatul Maroc, cât și în Republica Tunisiană, inclusiv în perioada pandemiei de Covid-19. De exemplu, acum avem în pregătire, alături de partenerii noştri tradiţionali, două evenimente importante, şi anume o misiune economică multisectorială şi un webinar, menite să contribuie la dezvoltarea cooperării româno-marocane”, declară Iuliu Stocklosa, vicepreşedinte al Camerei bucureştene şi coordonatorul activităţii de relații economice externe și de internaționalizare a afacerilor a CCIB.

Astfel, în ultima decadă a lunii mai a.c., CCIB va organiza în colaborare cu Biroul de Promovare Comercial – Economică (BPCE) din Tanger, aflat în structura Ambasadei României din Regatul Maroc și subordonat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, un webinar adresat comunităţilor de afaceri din cele două țări, respectiv companiilor interesate să exporte/importe și/sau să investească în proiecte economice. Evenimentul este susținut și va fi onorat de participarea unor membri ai conducerii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și a unor înalţi diplomaţi ai Ambasadei Regatului Maroc în România.

De asemenea, în perioada 24 – 30 mai a.c., BPCE Tanger în colaborare cu CCIB și Camera de Comerț, Industrie și Turism Bilaterală Maroc-România va organiza o misiune economică multisectorială în Regatul Maroc, la Tanger – Tetouan, Beni Mellal, Marrakech și Agadir. Obiectivele principale ale acestei misiuni vizează: dezvoltarea de parteneriate și proiecte de investiții în Tanger, în domeniul ingineriei și producției de piese și componente pentru industria auto și industriile conexe; înființarea la Beni Mellal de unități de prelucrare/procesare legume-fructe și carne în cadrul zonei agoindustriale “AGRO POLE”; crearea unor platforme logistice și de transport internațional la Tanger și la Beni Mellal; realizarea de baze de stocare și de distribuție de îngrășăminte bio pe bază de Zeolit din România la Tanger și la Beni Mellal; stabilirea de parteneriate în domeniului generării, transmisiei și distribuției de energie electrică; crearea de parteneriate în domeniul turismului, în ambele sensuri.

Vicepreşedintele CCIB Iuliu Stocklosa: “Invit companiile interesate de piaţa marocană, o piaţă cu un potenţial deosebit, să participe atât la webinar, cât şi la misiunea economică, evenimente în cadrul cărora vor putea identifica oportunităţi de afaceri şi investiţionale ce pot fi valorificate ulterior inclusiv cu sprijinul echipei Reprezentanţei CCIB de la Tanger şi al partenerilor noştri de pe piaţa locală. Vorbim despre: consultanţă, asistenţă, spaţii gratuite de expunere la manifestări expoziţionale relevante, studii sectoriale de piaţă, sprijin acordat în relaţiile cu firmele locale şi nu numai.”

CCIB a dezvoltat relaţii deosebit de bune atât cu membrii corpului diplomatic al României acreditat în Maroc, cu diplomaţii Regatului Maroc de la Bucureşti, dar şi cu sistemul cameral local. Astfel, dintre cele aproape 100 acorduri de colaborare semnate de CCIB cu instituții similare din întreaga lume, 12 sunt încheiate cu camere regionale de comerț, industrie și servicii din Regatul Maroc, acoperind practic întreaga țară, la care se adaugă acordul cu Camera de Comerţ, Industrie, Servicii şi Turism Maroc – România.

Informaţii de background

Regatul Maroc este primul partener comercial al României din Africa, deținând primul locul atât ca piață de desfacere a produselor românești, cât și ca țară de origine pentru mărfurile aduse de pe continental african. La nivelul anului 2020, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 734,1 mil. USD, din care exporturile s-au cifrat la 517,4 mil. USD (40,3% din totalul exportului românesc pe acest continent), iar importurile la 216,7 mil. USD (50,6% din importul originar din Africa).

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here