Ca răspuns la criticile UE declanșate de operațiunea militară din nord-estul Siriei, președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat joi că va deschide porțile spre Europa pentru cei 3,6 milioane de refugiați sirieni găzduiți de Turcia.

“O spun încă o dată, dacă încercați să prezentați operațiunea noastră ca o invazie, deschidem porție și vă vom trimite circa 3,6 milioane de migranți”, a declarat președintele Erdogan, într-un discurs susținut la Ankara.

Turcia a anunţat miercuri începutul unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), relatează AFP.

Operațiunea militară a început la doar 48 de ore după ce SUA, prin vocea lui Donald Trump, a dat undă verde Turciei, prin retragerea soldaților americani aflați acolo de la războiul împăotriva ISIS.

”Forţele armate turce şi Armara Naţională Siriană (rebeli susţinuţi de Ankara) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei”, a anunţat Erdogan pe Twitter.

Această operaţiune vizează, afirmă președintele Erdogan, ”teroriştii din YPG şi Daesh (acronomul arab al Statului Islamic, SI)” şi are ca obiectiv să implementeze o ”zonă de securitate” în nord-estul Siriei, care ”va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”.

Reacția UE după declanșarea ofensivei

La câteva ore de la primele atacuri aeriene ale aviației militare turce, președintele CE Jean-Claude Juncker a cerut Ankarei să oprească imediat ofensiva. “Aceste acțiuni militare nu vor avea un rezultat bun”, a declarat Juncker în fața Parlamentului European.

El a avertizat Turcia că UE nu va susține planurile de creare a unei zone de securitate în nordul Siriei. Ankara nu are de ce să-și închipuie că UE va plăti pentru așa ceva, a spus Juncker, cu trimitere la o posibilă stopare a ajutoarelor financiare pentru Turcia, ca urmare a preluării de către această țară a refugiaților sirieni.

Planul președintelui turc Erdogan este dislocarea din regiunea de la granița turco-siriană a milițiilor kurde. Într-o așa-numită “zonă de securitate” ar urma să fie mutați ulterior refugiații sirieni din Turcia și Europa. Turcia a preluat cam 3,6 milioane de refugiați sirieni de la începerea războiului din Siria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here