Pe 2 februarie 2019, Statele Unite au anunţat că peste şase luni se vor retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF) ca urmare a continuării încălcării prevederilor tratatului de către Federaţia Rusă.

 

Retragerea SUA, în conformitate cu prevederile Articolului XV al Tratatului, intră în vigoare astăzi, pentru că Rusia nu a revenit la respectarea deplină şi verificată a Tratatului prin distrugerea sistemului său de rachete neconform – rachete de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol şi cu rază intermediară de acţiune.

 

Rusia este singura răspunzătoare de încetarea Tratatului. Încă de la mijlocul anilor 2000 cel puţin, Rusia a proiectat, produs, desfăşurat teste de zbor şi, acum, a dislocat multiple batalioane de rachete neconforme. Statele Unite şi-au exprimat pentru prima oară îngrijorările cu privire la Rusia în 2013. Ulterior, Rusia a respins în mod sistematic şase ani de eforturi ale SUA de a determina revenirea Rusiei la respectarea Tratatului. Cu sprijinul deplin al aliaţilor NATO, noi, SUA, am stabilit că Rusia încalcă grav prevederile Tratatului şi, drept urmare, am suspendat obligaţiile noastre în virtutea acestuia. În ultimele şase luni, Statele Unite au oferit Rusiei o ultimă ocazie de a corecta situaţia de neconformitate. Aşa cum face de mulţi ani, Rusia a ales să îşi păstreze rachetele neconforme mai degrabă, decât să revină la respectarea obligaţiilor sale impuse de Tratat.

 

Statele Unite nu vor rămâne parte a unui tratat încălcat în mod deliberat de către Rusia. Nerespectarea prevederilor tratatului de către Rusia periclitează interesele supreme ale Statelor Unite, căci proiectarea şi dislocarea de către Rusia a unui sistem de rachete care încalcă prevederile unui tratat reprezintă o ameninţare directă la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor şi partenerilor noştri. Statele Unite apreciază foarte mult cooperarea şi determinarea fermă demonstrate de aliaţii NATO în răspunsul la încălcarea prevederilor de către Rusia.

 

Statele Unite îşi păstrează angajamentul faţă de un control eficient al armamentelor care: promovează securitatea SUA, a aliaţilor şi partenerilor săi; este verificabil şi aplicabil; include parteneri care îşi îndeplinesc în mod responsabil obligaţiile. Preşedintele Trump a însărcinat această administraţie să înceapă un nou capitol prin deschiderea unei noi ere a controlului armamentelor, care depăşeşte tratatele bilaterale ale trecutului. Mergând mai departe, Statele Unite solicită Rusiei şi Chinei să ni se alăture în această oportunitate de a furniza naţiunilor noastre şi întregii lumi rezultate reale în domeniul securităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here