1. Legea turismului se discuta de peste 14 ani. Multe state europene nu au o lege a turismului iar ea in Romania nu ar fi necesara decat daca ar rezolva niste probleme grave cu care se confrunta domeniul si ar emana o viziune si o strategie coerenta pentru urmatorii 20 de ani.

 

  1. Problemele grave in acest moment sunt legate de : promovare, forta de munca si educatie/ pregatire profesionala, debirocratizare/ simplificare. Legea nu vine pe aceste teme cu o viziune sau o strategie, nici macar cu solutii punctuale coerente.

 

  1. O alta necesitate a unei legi ar fi sa puna in acelasi loc toate reglementarile domeniului. Desi autoritatile asta si-au propus, legea trecuta de guvern nu rezolva nici macar aceasta problema.

 

  1. Tema care doare cel mai mult este legata de PROMOVAREA DESTINATIEI TURISTICE NUMITA ROMANIA. 17 asociatii profesionale si patronale din Romania au prezentat atat guvernului cat si parlamentului un document prin care critica solutia aleasa in aceasta lege cu privire la Organizatiile de Management al Destinatiilor si au propus o solutie functionala in ceea ce priveste parteneriatul public-orivat atat la nivel local dar si la nivel regional ( judetean ) si mai ales NATIONAL. Toate acestea dupa modele existente in UE. Din pacate legea actuala a ales sa ignore aceste propuneri si a statuat un mod de lucru in parteneriat DOAR la nivel local iar acest mod de lucru este inpropriu si nefunctional. Este inutil sa mai mentionam ca la baza actualei legi nu a existat un studiu de impact iar dialogul cu mediul de afaceri, care intr-adevar a existat, a fost facut doar pentru a bifa o activitate dar nicidecum pentru a prelua propunerile de substanta venite din industrie.

 

  1. Ca si concluzie : Legea Turismului in forma in care a trecut prin guvern nu aduce nicio solutie relevanta pentru viitorul turismului romanesc iar mediului de afaceri nu-i ramane decat dorinta si speranta ca aceasta sa fie modificata SUBSTANTIAL in parlament.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here