Depozitarul Central a fost autorizat  de  către  Global  Legal  Entity  Identifier  Foundation  (GLEIF)  ca  Unitate  de  Operare  Locală (Local Operating Unit – LOU) pentru  emiterea  şi  administrarea codurilor LEI. Depozitarul Central devine astfel singura instituţie din România autorizată să emită coduri LEI pentru entităţile legale din România.

“Autorizarea Depozitarului Central ca Unitate de Operare Locală pentru emiterea şi administrarea codurilor LEI este un alt pas pe care instituţia îl parcurge în demersul declarat şi susţinut de a oferi clienţilor săi servicii actuale, competitive şi la standarde înalte. Această certificare a necesitat dezvoltarea unei platforme online pentru acordarea, menţinerea şi reînnoirea codurilor LEI, aplicaţie a cărei utilitate va fi resimţită de toţi cei implicaţi în tranzacţii financiare. Mulţumim echipei GLEIF pentru susţinerea acordată pe parcursul perioadei de acreditare.

Într-o piaţă dinamică, în permanentă redefinire şi dezvoltare, Depozitarul Central rămâne instituţia solidă şi echilibrată, pe care se pot baza toţi partenerii săi.” a declarat Silvia Buicănescu, Director General al Depozitarului Central.

Stephan Wolf, CEO GLEIF, a declarat: “Acreditarea este procesul prin care GLEIF evaluează nivelul de pregătire al organizaţiei care va opera în cadrul Sistemului Global LEI, atât ca emitent de coduri LEI, cât şi ca entitate care gestionează datele de referinţa asociate LEI. GLEIF aşteaptă cu interes colaborarea cu Depozitarul Central, în noul său rol de emitent acreditat de coduri LEI.”

Serviciile directe  de  emitere  şi/sau  menţinere  anuală  a  codurilor  LEI  sunt oferite  de  către  Depozitarul Central prin intermediul aplicatiei “LEIonline” (www.depozitarulcentral.ro sau https://lei.roclear.ro) tuturor entităţilor din România, inclusiv în situaţia în care acestea au obţinut anterior codul  LEI de la o altă Unitate de Operare Locală.

Codurile LEI sunt utilizate pentru identificarea entităţilor implicate în tranzacţii realizate în pieţele financiare: firme de investiţii, instituţii de credit, investitori având personalitate juridică, emitenţi ai instrumentelor financiare şi ai activelor suport ale produselor derivate, contrapărţi financiare şi nefinanciare, deţinători şi operatori ai locurilor de tranzacţionare etc.

 

DEPARTAMENTUL RELAŢII PUBLICE ŞI MARKETING

 

 

***

LEI (Legal Entity Identifier) este un cod alfanumeric de 20 caractere, a cărui structură are la bază standardul ISO 17442 şi constituie un identificator unic la nivel global pentru entităţi.

GLEIF (Global LEI Foundation) este organizaţia care evaluează şi autorizează entităţile care emit şi administrează codurile LEI, lista acestor unităţi de operare locala (LOUs) fiind publicată pe site-ul GLEIF. GLEIF este supravegheat de LEI Regulatory Oversight Committee (ROC), reprezentând autorităţile publice din întreaga lume care s-au reunit pentru a impulsiona transparenţa pe pieţele financiare globale. GLEIF este o organizaţie non-profit supra-naţionala cu sediul în Basel, Elveţia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here