• Profit ajustat după impozitare de 68,7 milioane lei (15,09 milioane EUR) în primele 9 luni din 2018;
  • Volumul creditelor performante, în creștere cu 11% de la an la an.

București, 12 noiembrie 2018 – OTP Group anunță rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea din 2018. Conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 68,7 milioane lei (15,09 milioane EUR), în primele 9 luni din 2018, aproape dublu față de perioada echivalentă a anului trecut.

 

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 11% de la an la an, susținut de o creditare mai solidă în segmentul IMM, cu 29% de la an la an. Creditele ipotecare au cunoscut o creștere moderată, de 5% față de anul trecut. În schimb, în cazul creditelor noi, creditarea ipotecară și cea a IMM-urilor au înregistrat un impuls semnificativ, de 57%, respectiv 84% față de perioada similară din 2017. Cotele depozitelor ajustate la cursul de schimb valutar au avut de asemenea un avans de 13%. Creșterea a fost susținută de intrările din retail (+ 13% Y-o-Y) și din corporații (+10% Y-o-Y).  În același timp, în primele 9 luni din 2018, volumul creditelor neperformante (DPD90+) ajustat la cursul de schimb valutar a rămas stabil. Credite neperformante în valoare de 40 miliarde HUF, echivalent a 573,6 milioane lei, au fost vândute / scoase din evidențele contabile. Rata DPD90+ a ajuns la 5,5% în trimestrul trei, în scădere cu 10 pp față de perioada similară din 2017. Volumul creditelor depreciate – stadiul 3, conform reglementărilor IFRS 9, a atins 752 milioane lei (161 milioane EUR) la finalul trimestrului 3, reprezentând 9,3% din totalul creditelor brute.

Costurile totale de risc din primele 9 luni ale anului au scăzut până la 35,7 milioane lei (7,83 milioane EUR), o diferență de -55% față de anul anterior.

 

Veniturile nete din dobânzi au avut un trend pozitiv, înregistrând o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, susținută de majorarea volumului de credite. Veniturile nete din comisioane și alte taxe au crescut cu 14% ca rezultat al nivelului mai mare al depozitelor, tranzacțiilor și cardurilor.

 

În primele nouă luni ale anului, profitul operațional al băncii a scăzut cu 2% de la an la an, ca urmare a cheltuielilor operaționale mai mari (+11%), dar care s-au compensat parțial cu creșterea veniturilor totale cu 6%. Cheltuielile operaționale ridicate au fost, în parte, rezultat al creșterilor salariale și de personal (cu 6%), în vederea consolidării activității operaționale. La acestea s-au adăugat investiții mai mari în marketing, hardware și modernizări de filiale.

 

Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au înregistrat 10,6 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 55,1 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a scăzut ușor la 16,84% de la 17,06%, cu 22 pp. față de trimestrul anterior.

 

OTP Group a înregistrat în primele 9 luni ale anului un profit ajustat de 262,8 miliarde HUF (echivalent a 3,7 miliarde lei și  811 milioane euro), o creștere de 17% de la an la an. Creșterea s-a datorat, în mare parte, contribuțiilor subsidiarelor străine. Operațiunile din Ucraina, Croația, Serbia și Muntenegru au înregistrat venituri mai mari, însă și rezultatele băncii centrale s-au îmbunătățit.

 

Rezultatele complete ale OTP Bank România sunt prezentate în tabelul de mai jos.

 

 

Raportul complet publicat de OTP Bank Plc. poate fi consultat aici:

https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/181108_OTP_20183Q_e_193.pdf

 

Despre OTP Bank România

 

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înțelege nevoile clienților şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare.

 

OTP Bank este a 9-a cea mai sigură bancă din Europa Centrală și de Est în 2017, conform Global Finance. OTP Group oferă servicii universale de înaltă calitate pentru aproximativ 15 milioane de clienți în 9 țări, printr-o rețea de aproximativ 1.400 de unități, rețea de ATM-uri și servicii electronice avansate. OTP Bank este cel mai mare furnizor de servicii financiare în Ungaria și un jucător foarte important pe piața financiară din Europa Centrală și de Est.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here