Primele patru luni de aplicare a taxei pe zahar din Marea Britanie nu au reusit sa creeze schimbari semnificative in comportamentul consumatorilor; dar a incurajat reformularea pe scara larga si proliferarea optiunilor cu continut mai mic de zahar, potrivit companiei de cercetare a pietei Nielsen.

Potrivit Nielsen, 62% dintre cumparatorii britanici declara ca nu si-au schimbat comportamentul in ceea ce priveste consumul, de la momentul aplicarii Legii privind industria bauturilor nealcoolice (Soft Drinks Industry Levy -SDIL) care a intrat in vigoare in aprilie. Totusi, o cincime dintre consumatorii chestionati spun ca verifica mai des continutul de zahar din bauturile lor.

Inainte de introducerea impozitului, 11% dintre cumparatori au declarat ca intentioneaza sa renunte la consumul de bauturi zaharoase: acum doar 1% mai declara acest lucru.

Numarul de persoane care au spus ca intentioneaza sa-si pastreze in continuare obiceiurile de consum legate de bauturile cu continut de zahar a crescut efectiv dupa impozitare: de la 31% in februarie la 44% in iunie.

Cu toate acestea, 69% dintre cumparatori cred acum ca taxa ar trebui extinsa la biscuiti si produsele de cofetarie.

Aylin Ceylan, partener pe domeniul ”consumatori si cumparatori” din cadrul Nielsen, a declarat ca, desi efectele impozitului pe zahar asupra consumatorilor nu par a fi drastice, aportul de zahar este inca o preocupare majora, iar SDIL a contribuit la cresterea gradului de constientizare.

“Desi nu am vazut schimbari semnificative in obiceiurile consumatorilor, am vazut ca producatorii incearca sa se adapteze in consecinta”, a spus ea. “Continutul mediu de zahar a scazut in mod constant in categoriile-cheie, cum ar fi bauturile carbogazoase si cerealele pentru micul dejun.”

“Majoritatea bauturilor racoritoare au acum un continut de zahar sub pragul de impozitare prevazut de noua lege, deoarece producatorii au fost incurajati sa-si reformuleze cele mai bogate bauturi in continututl de zahar. Ca urmare, bauturile cu un continut de zahar sub pragul de impozitare al noii legi au inregistrat o crestere a cererii, datorita faptului ca mai multe gospodarii au cumparat mai mult, adesea la preturi mai ridicate, iar cumpar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here