Joi 17 si vineri 18 mai, de la orele 19:00, are loc Concertul Extraordinar Beethoven al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de maestrul  Elio Boncompagni, avandu-l ca solist pe pianistul Matei Varga.

La finele concertului editura Curtea Veche Publishing va invita la lansarea volumului „Un alt cant al lui Marte. Cantul iubirii”, volum al ilustrului muzicolog si scriitor italian Paolo Isotta, care va semna autografe in foaierul Ateneului.

Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu, dirijata de Elio Boncompagni, va interpreta Uvertura „Leonora Nr. 2″, „Concertul pentru pian Nr. 4 in Sol major”, solist Matei Varga, si „Simfonia Nr. 5 in do minor op. 67″ de Ludwig van Beethoven.

Discipol al legendarilor maestri Franco Ferrara si Tullio Serafin, Elio Boncompagni e aclamat in Europa, in cele doua Americi si in Australia in fruntea celor mai renumite orchestre, ca si la pupitrul a numeroase spectacole de opera de remarcabil succes. Despre arta pianistului Matei Varga, asezat de critici de seama in linia genialilor predecesori Dinu Lipatti si Clara Haskil, ziarul Süddeutsche Zeitung din München scrie ca este nici mai mult nici mai putin decat „magica”, ceea ce confirma triumfurile sale in America, in Europa sau in China.

Acest regal muzical este cel mai bun prilej pentru a prezenta publicului din Romania volumul „Un al cant al lui Marte. Cantul iubirii” de Paolo Isotta. Acesta este continuarea fireasca a volumului „La virtú dell’elefante”, prin care autorul s-a inpus inca o data ca istoric al muzicii si ca figura de prim plan a literaturii italiene.

In cartea de fata, care se citeste ca un cant de iubire pentru muzica si viata, Paolo Isotta ii evoca in pagini admirabile pe unii dintre compozitorii sai preferati, de la Alessandro Scarlatti la Joseph Haydn si Wolfgang Amadeus Mozart, de la Ludwig van Beethoven, Franz Shubert si Piotr Ilici Ceaikovski la Giuseppe Verdi si Richard Wagner. Dar tot acesta ne propune si o viziune cu totul noua, surprinzatoare, asupra unor creatori din secolul al XX-lea, asezandu-i pe cel mai inalt piedestal, incepand cu George Enescu si Karol Szymanowski si continuand cu Franco Alfano, Ottorino Respighi si Gino Marinuzzi.

Despre prima intalnire cu Paolo Isotta, gazda acestui eveniment, Mariana Nicolesco, povesteste urmatoarele: „La comemorarea a 60 de ani de la trecerea in eternitate a lui George Enescu, cel mai important si mai frumos articol din presa internationala dedicat muzicianului roman a fost cel al lui Paolo Isotta, publicat de cotidianul «Corriere della Sera». Cu acel prilej s-a legat intre noi o prietenie al carei «miez», dupa cum scrie Paolo, e stravechi. Aceasta prietenie e la originea primei sale vizite in tara noastra, cu doi ani in urma, si a minunatei editii in limba romana a volumului sau «Un alt cant al lui Marte. Cantul iubirii», publicat acum de editura Curtea Veche, cu sprijinul oferit de Fundatia Internationala Ateneul Roman si de Patria Credit”.

„Mare e mandria, – declara Paolo Isotta – mare e bucuria pe care mi le aduce ideea ca aceasta carte e tradusa in limba natiunii care-i numara printre fiii sai pe unul dintre cei mai mari Maestri ai Muzicii, George Enescu, si care-l are drept Fiu de Onoare pe Ovidiu, unul dintre cei mai mari Maestri ai Poeziei.”

„Cartea sa – pe care am placerea s-o prefatez – este o incursiune fara egal in imensitatile cunoasterii, si in acelasi timp un omagiu fara precedent adus literaturii, artei si muzicii noastre: «fara acestea», afirma Paolo Isotta, «cultura Europei n-ar fi azi ceea ce este». Apreciere semnificativa, cu atat mai mult cu cat vine din partea unui autor de incomparabil prestigiu, profesor de Istoria Muzicii la Conservatorul din Torino si apoi la cel din Napoli. Sunt fericita ca lansarea volumului semnat de Paolo Isotta va coincide, la Ateneul Roman, in 17 si 18 mai, cu seratele Beethoven, pe care le astept cu nerabdare, avandu-i drept protagonisti pe doi artisti de care, dintotdeauna, sunt profund legata: Elio Boncompagni si Matei Varga. Doua seri memorabile in numele marii muzici si al culturii”, declara in incheiere Mariana Nicolesco.

Volumul de Paolo Isotta va putea fi achizitionat in foaierul Ateneului inainte sau dupa concert si poate fi gasit si pe curteaveche.ro la pretul de 40 lei: http://bit.ly/2IxSj2f

Biletele pentru Concertul Extraordinar Beethoven sunt puse la vanzare la Ateneul Roman.

Partener: Fundatia Internationala Ateneul Roman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here