Privind proiectul “elveţiano – român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse

 

Centrele de afaceri pentru export contribuie la creșterea competitivității micilor producători printr-un program complet de instruire antreprenorială

București, 10 mai 2018

 

Ieri, 9 mai, au fost anunțate în cadrul unei conferințe de presă rezultatele intermediare ale proiectului „Servicii integrate de export, pentru IMM-urile din România”, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano–Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, proiect prin intermediul căruia producătorii sunt susținuți să comercializeze produse românești cu valoare adăugată mare prin procesarea locală a materiei prime.

Până în această etapă, participanții celor 88 de firme selectate din cadrul sectoarelor agriculturii ecologice și producției de mobilă au parcurs primele module de curs din cele șapte ale programului de instruire pentru a deveni competitivi la export. Înțelegând importanța abordării strategice a piețelor internaționale, au pus bazele unui plan elaborat de export care include: selecția produselor cu potențial pentru export; profilul piețelor internaționale țintite; analiza condițiilor de acces pe piețe; canalele de distribuție potențiale; politica de prețuri și planul de promovare. Astfel, se urmărește creșterea și diversificarea exporturilor acestor firme pe piețele noi.

De asemenea, cu scopul de a sprijini micii producători la export, s-a înființat în cadrul proiectului, cluster-ul Bio Concept Valea Prahovei, care reunește procesatori de cătină, miere, legume și fructe sub umbrela acestui brand comun.

Conferința de presă a fost urmată de seminarul “Pașaport de export pentru firmele românești – Importanța brand-ului și asocierii în exportul de produse ecologice”. Invitat la eveniment, Laurent Vonwiller, membru al Comisiei de Import a Organizației Elvețiene pentru Agricultura Ecologică Bio Suisse, a analizat rolul structurilor asociative în dezvoltarea sectorului agriculturii ecologice. Analiza s-a bazat pe modelul elvețian de succes al Bio Suisse, o asociație cu mai mult de 6.423 de membri, reprezentând peste 95% dintre fermele ecologice elvețiene.

La eveniment au luat parte operatori din sectorul agriculturii ecologice, reprezentați ai autorităților publice, clustere și asociații profesionale de profil, cooperative agricole și reprezentanți ai mediului de afaceri.

 

Proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România” este cofinantat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene, în valoare de 7.891.553 RON. În urma procedurii de achiziție publică organizată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, acest proiect este realizat de asocierea Gama Proconsult – Camera de Comerț și Industrie Prahova – Inpulse Partners – TDP Partners.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here