90% dintre locuințele vândute în cadrul tIMOn sunt locuințe finalizate sau aproape de finalizare, contrar tendinței pieței de a vinde offplan

• – Târgul Imobiliar Naţional vine cu ofertă bogată de locuinţe gata de cumpărat, cea mai mare parte a locuinţelor vândute în cadrul târgului fiind finalizate sau cu termen de maximum 6 luni;

• Oferta tIMOn este contrară tendinței din piață de a vinde locuințele offplan, adică cu mult înainte de finalizarea proiectului. Acest lucru arată că în cadrul ediției din această primăvară clienții vor putea găsi locuințe noi în care să se mute în scurt timp, fără a-și mai asuma riscurile unor eventuale întârzieri în construcția locuinței;

• Dezvoltatorii care vin cu locuințele finalizate sau cu un termen de finalizare foarte mic pot găsi mai ușor clienți care au deja banii pentru achiziție sau au depus actele pentru contractarea unui credit ipotecar. Astfel, timpul de la semnarea unui contract până când cumpărătorii se vor muta în noua casă va fi foarte mic;

• În cadrul ediției tIMOn de primăvară, organizatorii își propun să ofere dezvoltatorilor șansa de a semna cât mai multe contracte, depășind recordul edițiilor trecute.

Ediţia XXXIII a tIMOn – Târgul Imobiliar Național, care se va desfăşura în perioada 19-22 aprilie în Piaţa George Enescu din Bucureşti, vine cu o ofertă diferită faţă de anii trecuți, axată preponderent pe locuinţe finalizate sau cu termene de finalizare de cel mult 6 luni. În cadrul tIMOn, oferta de locuinţe gata de cumpărat sau aproape finalizate este de 90%, ceea ce arată o schimbare majoră în cadrul târgului imobiliar.

“În 2007, 100% dintr-un târg imobiliar erau proiecte offplan. Nu puteai să-ți cumperi ceva finalizat în 2007. Au început să apară produse finalizate undeva la ediția din

toamnă 2008, dar cel mai mic termen de livrare era de un an. Acum sunt mult mai multe locuinţe în stoc, dar şi locuinţe finalizabile, cu termen de predare de cel mult o jumătate de an.” (Vlad Vlăsceanu – director tIMOn)

Stocul de locuinţe finalizate sau în curs de finalizare în următoarele 6 luni din cadrul tIMOn, ediţia de primăvară este de peste 8.000 de locuințe.  Dezvoltatorii spun că se vând mai bine locuinţele aflate în zone lângă clădiri de birouri, acestea fiind tot mai preferate de clienți.

“Pentru proiectele bune, aflate în zone bine cotate, în special acolo unde s-au construit clădiri de birouri, putem spune că cererea este tot mai mare. Proiectele bune se vând în special off plan. Proiectul nostru, Gvi Town, însumează 270 de locuințe, dintre care 120 finalizate și deja vândute. Acum construim fazele 3 și 4 care înseamnă alte 130 de apartamente. Dintre acestea 70% sunt deja rezervate pentru a fi livrate în următoarele luni. Putem spune, în schimb, că în zona de sud sau în Militari stocul de locuințe finalizate este foarte mare, dar cererea a tot scăzut și nu prea se mai vând. Cumpărătorii se feresc acum de periferie și caută locuințe foarte aproape de serviciu sau în zone unde pot ajunge rapid la serviciu.” (Anca Dumitrescu, coordonator marketing și vânzări Gvi Town)

În cadrul ediției tIMOn de primăvară organizatorii își propun să ofere dezvoltatorilor șansa de a semna cât mai multe contracte, depășind recordul edițiilor trecute.

Frenezia investiţiilor imobiliare şi a ceea ce caută acum cumpărătorii

Chiar dacă în cadrul tIMOn 90% din ofertă reprezintă locuinţe finalizate sau în curs de finalizare în următoarele luni, în piață situația este cu totul diferită. Valul investiţiilor în proiecte noi, de anvergură este present în piaţă, chiar și în zone cotat mai slab, unele vânzări fiind offplan și cu termene de predare îndelungate.

“Unde este riscul pentru un dezvoltator offplan astăzi? Are un proiect minunat, în general, mii de unități, e foarte bine că a învățat că nu e bine să construiască mii de unități deodată. Faza 1, faza 2, faza 3, faza 4 și așa mai departe. Nu mai are această finanțare bancară, aşa că trebuie să-și găsească singur fonduri.E un risc pentru că atunci când vinzi offplan, cu finalizare peste un an, ccostul proiectului poate creşte, iar

banii încasaţi offplan pe o locuinţă pot să nu mai acopere costurile de construcţie.” (Vlad Vlăsceanu – director tIMOn)

În ceea ce privește cumpărătorii, aceștia sunt din nou atraşi de locuinţele foarte mari, dar şi de cele aflate în zone scumpe. Acest lucru poate fi un pericol dacă nu îşi fac foarte bine calculele de risc.

“La momentul deciziei pentru achiziția unei locuințe, cumpărătorul trebuie să evalueze și să analizeze cu atenție o serie de factori pentru a preîntâmpina dificultățile sau chiar imposibilitatea de a achita ratele aferente acesteia. Este o investiție pe termen foarte lung, cu implicații pentru 20-30 de ani, poate. Astfel, pentru achiziţia unei locuinţe, un cumpărător  trebuie, într-adevăr, să analizeze suprafaţa, calitatea lucrării şi zona unde este amplasată. Însă, în același timp, el trebuie să fie foarte realist și în ceea ce privește potențialul de plată, posibilitatea de a-și achita ratele, chiar și într-un potențial scenariu mai pesimistic al veniturilor proprii sau ale familiei.

În acest sens, deși uneori să ai o locuință de 120 mp cu gradină, de exemplu, poate fi o perspectiva încântătoare, trebuie să fie aliniată cu potențialul de plată și cu veniturile  proiectate pe termen lung. Uneori, mai ales în perioadele de creșteri efervescente ale pieței – cum a fost perioada de până-n 2008, cumpărătorii înclină către partea idealistă a achiziției și scapă din vedere potențialele bucle economice.Imoteca recomandă întotdeauna o abordare realistă și o viziune pe termen lung când vine vorba de achizițiile sau investițiile imobiliare; realistă, în sensul de aliniată cu potentialul real de plata al clientului, nu numai cu dorințele acestuia sau cu proiecția lui pentru o casă ideală.” (Rafaela Nebreda, Managing Partner, Imoteca – The Residential Experts).

tIMOn: Un deceniu de la începutul crizei –  o piaţă imobiliară mai stabilă, dar cu multe riscuri

Anul 2018 marchează 10 ani de la debutul crizei economice, criză care a sufocat piaţa imobiliară şi a făcut-o să se prăbuşească. Apartamentele s-au ieftinit chiar şi cu 50%, după ce preţurile au urcat nejustificat şi extrem de rapid în 2007. La ediţia tIMOn din acest an este momentul perfect pentru a se trage concluziile după anii de refacere a pieţei imobiliare, iar specialiştii imobiliari vor oferi consultanţă cumpărătorilor pentru a-i ghida spre o investiţie sigură în locuinţa mult visată. În total în cadrul tIMOn, care se va desfăşura în Piaţa George Enescu între 19 şi 22 aprilie, vor fi scoase la vânzare peste

10.000 de locuinţe. De asemenea, se vor lansa peste 15 proiecte imobiliare, care însumează locuinţe în valoare de peste 120 milioane de euro.

A 33-a ediție tIMOn – Târgul Imobiliar Național se va desfășura între 19 și 22 aprilie 2018, în Piața George Enescu din București și va cuprinde cea mai mare ofertă imobiliară de pe piață. Partener oficial al evenimentului este Imoteca – The Residential Experts.